(NaturalNews)

С ярките зелени кълнове, промъкващи се през топящия се сняг и с топлината на слънцето върху бледата ни кожа от зимата, ние всички  чувстваме промяната в телата си, която пролетният сезон носи. За да се чувстваме добре през цялата година, ние трябва да отговаряме на промените на околната среда с промени на нашата собствена. Пролетта е началото на нещата. Това е време на съживяване, растеж, жизненост и ян енергия. Елементът на пролетта е дърво, което съответства на черния дроб, жлъчния мехур, сухожилията, мускулите, очите и емоциите, като гняв, стагнация и чувство на неудовлетвореност.

Пролетни храни според традиционната китайска медицина (TКM)

Според Традиционната китайска медицина (ТКМ) ястията трябва да бъдат леки и човек трябва да пости определен период от време, за да се очисти от мазнините и по-тежките храни на зимата. Пролетта е време за пресни, сурови, покълнали храни. Тези млади, зелени растения са високи на ян енергия и насърчават възнесение и разширяване. Те включват пресни зеленчуци и кълнове като спанак, зеле, коприва, бок чой и броколи. Други зеленчуци, на които да се акцентира през пролетта са аспержи, грах, ябълки, боб, чесън, зелен лук, гъби – смръчкули, зеле и алабаш.

Сурови храни и кълнове стимулират обновяването. От гледна точка на традиционната китайска медицина (TКM), дори и през пролетта диета само на сурова храна не е идеална, защото прекомерните сурови храни отслабват храносмилането. Акцентът се поставя на балансирана диета, която взима под внимание храненето, подготовката и енергията на храните и ги използва като инструменти, за да се климатизира човек към промените и за поддържане на органите, които имат нужда от нея. Пролетните храни трябва да се готвят за по-кратки периоди от време. Както е по-добре да се ляга по-рано, е по-добре и да не се яде късно.

Консумирайте сладки и лютиви храни, за да се създаде вътрешна „пролет“. Мед и лютиви подправки, като мента, са традиционните пролетни тоници. Допълнителни желани лютиви билки са босилек, копър, риган, розмарин и дафинов лист. Сладки, съдържащи скорбяла, млади зеленчуци, като цвекло и моркови са освежаващи и полезни.

Като един от първите плодове на пролетта, ягодите, са добри за пролетно прочистване. Допълнителни плодове са дини, банани, смокини, киви, манго, ананас, нектарини, праскови, сливи, кайсии, череши, пъпеши и други. През пролетта плодът все още не е узрял, което прави вкуса кисел. Подчертавайки киселия вкус във вашата храна може да допринесе за подпомагането на черния дроб. Други храни, които са в полза на черния дроб, включват лимоните, репички, ръж, цвекло, моркови, ябълки, горчица, домати, всичко зелено и ментов чай​​.

Миди, стриди, омари, дива сьомга, морска пъстърва и кафяви раци са традиционно препоръчваните морски дарове за пролетта. Въпреки че приемът на месо трябва да бъде ограничен до агнешко, други добри меса са от малки птици, зайци, яребици и патици. Високо качество черен дроб трябва да се обмисли за засилване на кръвта. Избягвайте тежки, мазни храни и минимизирайте солени храни, като мисо и соев сос.

Енергия и емоции

Отдаването на прекомерни емоции като гняв, разочарование, депресия или тъга може да увреди черния дроб. През пролетта се опитайте да бъдете отворени и хладнокръвни. Очисете ума от недоволството, нетърпението и гнева, който може да се е натрупал през зимата. Смята се, че пролетта е време за философски въпроси, размисли за необятността на вселената, интелигентността и интуицията.

Упражнения и повече движения са препоръчителни. Добре е да се ляга по-рано, така че човек да може да става и по-рано, да се правят разходки в утринна роса и да се диша свеж въздух. Особено важни през пролетта са разтягане и масажи за подхранване на сухожилията и мускулите .

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Lindsay Chimileski

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *