(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от университета Тохоку в Япония и публикувано в списание Мозъчна Кора, гледането на твърде много телевизия, може действително да доведе до вредни изменения в структурата на мозъка на децата. Колкото повече телевизия гледат, толкова по-тежки са промените.

Изследователите пишат: „Гледането на телевизия е пряко или косвено свързано с неврокогнитивното развитие на децата“. „Поне някои от наблюдаваните асоциации не са полезни и настойниците на децата трябва да имат предвид тези ефекти, когато децата гледат телевизия в продължение на дълги периоди от време.“

Учените провеждат сканиране на мозъците с магнитен резонанс (MRI) на 276 деца на възраст между пет и 18 години, равномерно разпределени между момичета и момчета. Децата и техните настойници предоставили подробна информация за това, колко време на ден прекарва всяко дете в гледане на телевизия. Времето на гледана телевизия варирало между нула и четири часа на ден, средно около два.

Мозъците, гледащи телевизия са по-слабо развити

Изследователите открили, че колкото повече време прекарват децата в гледане на телевизия, толкова повече сиво вещество са имали в района на предния фронтален лоб, известен като фронтополярна кора (frontopolar cortex). И докато това може да звучи като нещо добро, по-високи коефициенти на интелигентност и по-висока вербална интелигентност са били свързани с по-тънка фронтополярна кора, както в това проучване така и в предишни такива.

Изследователите пишат: „Тези области показват развиващо се кортикално изтъняване по време на развитието, и децата с добри коефициенти на интелигентност показват най-динамично кортикално изтъняване в тази област“.

Изследователите са открили, че неврологичните промени, свързани с гледането на телевизия, са едни и същи при момчетата и момичетата.

Изследователите  предполагат: „Тези анатомични съотношения могат да бъдат свързани с по-рано известни ефекти от гледане на телевизия на вербална компетентност, агресия и физическа активност“. „По-специално, настоящите резултати на гледане на телевизия показват ефекти на фронтополярната област на мозъка, която е свързана с интелектуалните способности.“

Прочетете книга, вместо това

Многобройни проучвания са установили, че гледането на телевизия може да има вредни последици за децата, по-специално за най-младите. Американската Академия по Педиатрия препоръчва децата на възраст под две години да не гледат изобщо телевизия, по-големите деца да се ограничават до максимум два часа на ден.

Според изследователите, проучването е първото, което изследва ефекта на телевизията върху „структурното развитие“ на мозъка. Поради дизайна на проучването, не е ясно също така дали гледането на телевизия е довело директно до наблюдаваните промени в мозъка или промените са дошли от свързани фактори, като например по-малко време, прекарано в извършване на социални или физически дейности.

Учените спекулират, че част от проблема на телевизията може да бъде, че за разлика от дейности, като да се учиш да свириш на музикален инструмент, гледането на телевизия не предлага разнообразие или сложност.

Те пишат: „Когато този вид увеличение в преживяването не настъпва с натрупването на опит, ефектът върху когнитивното функциониране е по-малък“.

Междувременно, отделно проучване, проведено наскоро от учени от Университета на Емъри, установило, че студенти, които четат романа  „Помпей“ от Робърт Харис показват повишена проводимост в региони на мозъка, свързани с възприемчивостта на езика. Тези неврологични промени започват от първия ден на четенето и са продължили пет дни след приключване на книгата.

Изследователят Грегъри Бърнс заявява: „Остава открит въпросът колко дълго могат да продължат тези невронни промени“. „Но фактът, че ги откриваме в продължение на няколко дни, за произволно определен роман предполага, че любимите ви романи със сигурност могат да имат по-голям и по-дълготраен ефект върху биологията на мозъка.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×