Матча е един много мощен вид зелен чай, който се отглежда при специални условия. През последния месец преди прибиране на реколтата чаените листа са покрити, за да се пазят от слънчева светлина. Това увеличава антиоксидантите, хлорофила и съдържанието на полифеноли. В допълнение, полезните аминокиселини също се увеличават. След това чаените листа преминават уникална преработка, която включва сушене, стареене и смилане с камъни. Това отнема изключително много време и е доста трудоемък процес.

Приготвяне на матча чай

Матча означава „прахообразен чай“. За разлика от нормалния зелен чай, при който целите листа са потопени и след това се отстраняват, матча включва потапяне на праха във водата и пиене заедно с праха. Матча традиционно се прави чрез добавяне на около една чаена лъжичка прах в гореща вода и разбъркване с бамбукова бъркалка. Предлагат се различни класове,  т. нар. „церемониален клас“ се счита за най-добрия. Няма никакъв вид стандартизация с тези класове, но би било най-добре да се проучат твърденията на продавачите преди покупка.

Предимства на матча

Матча обикновено се свързва с медитация, благодарение на своята история с дзен монаси и чайна церемония в Япония. Япония се смята за страна, която има най-високо качество матча в света, но изнася само около 4% от него.

Висококачественият матча има вкус на трева, който завършва с нотка на сладост. Това е едно чудесно преживяване и много хора заменят сутришната си чаша кафе с матча. Ето защо:

  • Установено е, че матча има 137 пъти повече антиоксиданти от зелен чай.
  • Той се зарежда с витамини и минерали (А, В-комплекс, С, Е и К).
  • Проявява висока антиоксидантна активност с EGCG
  • Съдържа значителни количества хлорофил, който помага да очиства и изгражда кръв.
  • Комбинация от кофеин и л-теанин води до увеличаване на производителността и фокусирането
  • Една чаша съдържа ползите от колкото 10 чаши зелен чай.

Един антиоксидант, намерен в значителни количества в матча, е EGCG (епигалокатехин галат), който е мощен полифенол и е установено, че има силни антиоксидантни ефекти срещу свободните радикали. Доказано е, че насърчава сърдечно-съдовото здраве, помага при загуба на тегло и дори действа като терапевтично допълнение при лечение на рак.

L-теанин, успокояваща аминокиселина, е в големи количества в матча. Това се дължи на растежа на сянка, което позволява да се увеличи съдържанието на теанин. L-теанин насърчава релаксация, но без седативни ефекти. Доказано е, че регулира мозъчните вълни и увеличава алфа мозъчните вълни, които са свързани с медитативно, отпуснато състояние. Ето как противодейства на кофеина и предлага синергичен ефект.

Кафето същевременно осигурява фокус, и води и до чувство на нервност. Матча, от друга страна, дава същата енергия и фокус като кафето, но теанинът противодейства на хиперактивното чувството, което кафето е дало.
Матча е много повече от просто една чаша чай. Питателният и медитативен аспект на матча е променил завинаги възгледа за живота на много хора към по-добро.

Автор: Jake Toughill

Източник: http://blogs.naturalnews.com/tea-137-times-antioxidants-green-tea/

Напиши коментар

Добави обява

×
×