(NaturalNews)

Един от най-големите капани, с които се сблъскват много хора, често несъзнателно, когато се опитват да приемат по-чист, по-здравословен начин на живот, е измамата със синтетичните витамини. Много от тези евтини, масово произвеждани хранителни добавки, които виждате наредени по рафтовете в аптеките и големите търговски вериги, съдържат синтезирани версии на истински хранителни вещества, които не са бионалични или дори здравословни – или в случая на фолиевата киселина, са изцяло вредни за здравето.

Фолиевата киселина е един от малкото „витамини“, които конвенционалната медицина действително подкрепя, като необходима за здравето. Обикновено се препоръчва на бременните жени да вземат добавки фолиева киселина, за да се предотвратят дефекти при раждане, и в много конвенционални хранителни продукти, включително сурови зърнени храни и преработени брашна, се изисква да има добавена фолиева киселина като част от подсилващите насоки на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Но дали фолиевата киселина е наистина здравословна? Кохорта от научни изследвания, казва „не“. Според няколко видни лекари, хората, които редовно консумират фолиева киселина, биха могли да нарушават способността на телата си да приемат и метаболизират истинския фолат, който се намира естествено в храни, като зеленолистни зеленчуци и цитрусови плодове. И липсата на истински фолат, както се вижда в научната литература, може да доведе до хронична умора, депресия, когнитивни нарушения, намалена имунна функция, повредена чревна флора и много повече.

Приемът на синтетична фолиева киселина може в действителност да блокира метаболизма на истински фолат в продължение на години

Д-р Робърт Тийл, Ph.D., виден натуропат и учен, е изучавал ефектите, както на фолиевата киселина така и на фолат върху човешкото тяло в продължение на много години. През цялото му обширно изследване, той е научил, че човешкото тяло просто не може да обработи фолиевата киселина много добре, защото тя не е същото нещо като фолат. И приемът на твърде много фолиева киселина, дори и при препоръчваните от правителството количества, всъщност може да ви убие.

За разлика от естествения фолат, фолиевата киселина е напълно синтетична. Тя не съществува никъде в природата; тя не е във форма, която може да се използва от тялото за нещо полезно; и науката предполага, че целият ѝ химически състав, включително нейната кристална структура, вреди на способността на организма да използва истинския фолат.

Във всеобхватната книга Modern Nutrition in Health and Disease (9-то издание), множество цитирани изследвания очертават как човешкото тяло не е в състояние да конвертира синтетичната фолиева киселина, или птероилглутаминова киселина (PGA), в използваем фолат, водещо до усвояване на нередуцирана PGA. Това усвояване на нередуцирана PGA, според едно проучване от Ирландия, „може да повлияе на метаболизма на фолат в продължение на години.“

Синтетичната фолиева киселина инхибира ензимната функция, включително тези, които съставят ДНК и РНК

Абсорбцията на нередуцирана PGA в кръвния поток също инхибира активността на определени ензими в организма, включително тези, свързани с нуклеотидната биосинтеза. Това препятствие за нормалното развитие и поддържането на ДНК и РНК е придружено от подобен негативен ефект върху сърдечно-съдовата система, което, противно на твърденията на масовите медии, не е полза от излагане на фолиева киселина.

Преглед от 2006 г., публикуван в Списанието на американската медицинска асоциация (JAMA) разкрива, че приемът на фолат е доказан да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Но това не се отнася за фолиева киселина, която се абсорбира по един напълно различен път, което води до натрупване на чуждо вещество в организма (подобно на начина, по който токсичните тежки метали се съхраняват в мастните тъкани, тъй като тялото не знае какво да прави с тях).

Проучвания показват, че синтетичната фолиева киселина подхранва растежа на раковите клетки

Освен това, науката е разкрила, че прекомерната консумация на фолиева киселина директно пречи на метаболизма на фолат, като ефективно уврежда нервната система. Хората, които приемат фолиева киселина в съответствие с правителствените насоки (и несъзнателно чрез някои храни) също са значително по-склонни към развитие на рак.

Здравните власти в Чили са докладвали преди няколко години, че ставките на хоспитализация за рак на дебелото черво сред мъжете и жените на 45 и повече години са се увеличили повече от два пъти, след като страната е създала мерки за подсилване на храните през 2000 г. Подобни увеличения на рак на дебелото черво също са били наблюдавани в САЩ веднага след насоки за подсилване, които са дошли в края на 1990-те години.

„Колкото повече научаваме за фолиевата киселина, толкова повече става ясно, че даването ѝ на всеки човек има много реални рискове“, каза д-р Дейвид Смит, Ph.D., професор по фармакология в университета в Оксфорд в Англия и изследовател на фолиева киселина . „За разлика от фолат, фолиевата киселина не се среща в природата, така че не знаем ефектите от превишаването.“

Точно като изкуственото флуориране на водата, синтетичната фолиева киселина е токсичен самозванец на истинското нещо

Можете да мислите за фолиевата киселина като еквивалент на предлагания синтетичен флуорид. Колко общински водни запаси на територията на САЩ са тихо наливани с токсичен флуорид (което се равнява на масово прибавяне на лекарство), храните също са с добавяна (още по-тихо) токсична фолиева киселина, и повечето хора дори не знаят за това.

И двете вещества са синтетични измамници на нещо истинско – хексафлуоросилициева киселина и различните други флуоридни химикали, добавяни към общественото водоснабдяване, са синтетични имитации на естествен флуор, или калциев флуорид, който е истински минерал. По същия начин, фолиевата киселина е синтетичен самозванец на естествения фолат, истинско хранително вещество, открито естествено в храните.

„Всички ние се нуждаем от естествения фолат, намиращ се в листни зеленчуци, портокалов сок и други храни, и диетите с високо съдържание на тези храни са напълно здравословни“, пише журналистката по здраве и наука Лора Бейл. „Много изследователи обаче смятат, че фолиевата киселина може да бъде едновременно приятел и враг. Когато клетките в организма са здрави, фолатът помага за повеждане на нормалната репликация на ДНК.“

„Но когато клетките са злокачествени или в опасност да станат такива – и почти половината от възрастните над 60 години вече може да имат предракови полипи на дебелото черво, докато повечето мъже на средна възраст имат предракови клетки в техните простати – изследвания върху животни предполагат, че излишният фолат под формата на фолиева киселина може да действа като газ на огъня.“

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

3 thoughts on “Токсична ли е за тялото ви синтетичната фолиева киселина? Изследвания показват ‘да’”
  1. А какво ще кажете за 5-MTHF? Тя не преминава през черния дроб, защото е активна. Ясно е, че е химия, но казват, че е най-добрият вариант за хора с някаква мутация, които не могат да приеман PGA. Осен това PGA се губи в кръвта от УВ лъчите, а 5-MTHF.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *