(NaturalNews)

Силата на етеричните масла се крие в способността им да доставят полезните лечебни свойства на някои растения в пряка и силно концентрирана форма, когато се използват правилно. Признати са отдавна от древните египтяни, заради техните лечебни свойства. Те правят етерични масла, като първо накисват цветя, листа, клончета или кора в масло и след това с помощта на ленен плат, като филтър, изолират маслото.

Лечебните приложения на етерични масла са много, от антибактериална защита до облекчаване на болка и емоционална терапия, в зависимост от вида на маслото. От научна гледна точка, маслата са ефективни, защото 50 милиона рецептори за мирис вътре в носната кухина се свързват с лимбичната система на мозъка – площ отговаряща за емоциите, паметта и сексуалната възбуда. От човешка гледна точка, те просто миришат хубаво и ни карат да се чувстваме по-добре.

Дали за подобряване на настроението или за здравето като цяло, печелившата стратегия започва с намаляване на стреса. И за физическото тяло, което тълкува стреса като болка, тези пет етерични масла знаят точно къде го боли:

Лавандула

Най-популярното от всички етерични масла, това от лавандула, е известно като „универсално масло.“ С успокояващия си земен, леко сладък и пресен аромат на цветя, то е широко възлюбено, заради релаксиращия и балансиращ ефект, както за физическото, така и за емоционалното тяло. Може също да се използва като болкоуспокояващо за мускулите и ставите или като антисептик за малки порязвания, изгаряния, ухапвания и ужилвания.

Тамян

С успокояващия си топъл и екзотичен аромат, най-честата употреба на тамяна е освобождаване от стреса, но въпреки това, може да се прилага локално върху кожата за подмладяване на клетките и възстановяване на тъканта от белези или се използва за успокояване на някои респираторни заболявания, като астма, кашлица и бронхит.

Роза

Друго изключително разностранно етерично масло е розовото. То може би е по-скъпо от повечето, заради трудоемкия му процес на извличане, което изисква 60,000 рози за около 30 грама розово масло. В допълнение към предоставянето на облекчение от стрес и депресия, многото приложения на розовото масло включват лечение на екземи и симптомите на менопаузата.

Лайка

Въпреки, че и двете, римският и немският вид етерични масла от лайка са подходящи за успокояване на нервите и подкрепа за здравето на храносмилателната система, има някои важни разлики между двете. Римското разнообразие е по-добро в областта на психично състояние на тревожност, параноя и враждебност, докато германското разнообразие превъзхожда повече за лечение на раздразнена кожа.

Ванилия

Ако чистият аромат на топла ванилия ви кара да се чувствате като у дома си, някои ароматерапевти казват, че това е така, защото ванилията е най-близо до аромата и вкуса на майчиното мляко. С възможностите си да успокоява в спокойна релаксация и да стимулира умствената яснота, този богат аромат може да варира в своите терапевтични ефекти. Етеричното масло от ванилия е доказано като ефективно също при облекчаване на разстроен стомах и намаляване на апетита към сладки храни.

Използвайте етеричните масла по подходящ начин и с повишено внимание

Най-подходящите приложения на етерични масла варират, в зависимост от това коя от допълнителните терапевтични ползи търсите. Тъй като са изключително силни в чиста форма, етеричните масла, винаги трябва да се смесват с масло носител, като бадемово или масло от жожоба, преди употреба. Тогава могат да се прилагат директно върху кожата с масаж или върху топъл компрес, кърпа или възглавница. Няколко капки могат да се изгарят в дифузер или да се добавят към соли за вана за омекотяване на кожата и релаксиране на мускулите. Някои смятат, че прилагането на малко количество върху стъпалата на краката или на задната част на врата също е доста ефективно.

Както винаги, не забравяйте да направите своята домашна работа за типа на маслото, който използвате, защото някои от тях могат да реагират отрицателно при излагането на слънце, заболявания, бременност или в съчетание с някои лекарства. Имайте предвид, че 100 процента чистите, органични етерични масла са изработени от растителни материали и следователно са доста по-различни от по-евтините, изкуствени ароматни масла. Въпреки че могат да имат приятен аромат, ароматните масла често съдържат синтетични химикали и вместо да помагат за излекуването ви, дишането на тези синтетични химикали може действително да ви навреди. И това не би било много ароматерапевтично, нали?

Източник: http://www.naturalnews.com/040462_essential_oils_stress_relief_Frankincense.html#ixzz2US4LU2xC

Автор: Angela Doss

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *