(NaturalNews) Без достатъчно витамин C клетъчният растеж и кръвоносното здраве може да бъде изложено на риск. Витамин C е необходим, за да се гарантира, че системата се развива правилно и е в състояние да функционира добре на всяка стъпка от пътя. Въпреки това, много хора могат да бъдат с дефицит на това хранително вещество, което може да доведе до невъзможност на имунната система, за да работи в пълна ефективност.

Тези, които имат недостиг на витамин C може да изпитат различни симптоми, вариращи от умора и загуба на тегло до получаване на синини по-лесно и мускулни и ставни болки.

Според Националния институт по здравеопазване е препоръчително пълнолетните мъже да консумират по 90 мг витамин С дневно, а възрастните жени да получават по 75 мг дневно. Сумата варира в зависимост от възрастта, пола и други фактори, като например, ако жената е бременна или кърми.

Храни, богати на витамин C

Докато портокалът е вероятно първата храна, която ви идва на ум, като източник на витамин C, има и други храни, които надвишават неговите нива на хранителни вещества. Например, един портокал има около 83 мг, а една малка папая има 96 мг витамин С. Освен това, папаята има и други ползи за здравето, включително и факта, че тя е с високо съдържание на фибри и фолиева киселина.

Броколи е друга храна с високо съдържание на витамин C. Една порция има около 132 мг витамин С. Според уебсайт за най-здравословните храни в света „Сред често консумираните кръстоцветни зеленчуци, броколи се откроява като най-концентрираният източник на краля хранителен антиоксидант – витамин C.

Ягодите също съдържат високи нива на витамин С. Една порция има близо 87 мг от него и консумацията им е също свързана с подобряване на когнитивните функции.

Карфиол, с почти 128 мг витамин C в зелка около 10 см в диаметър, е друг източник на полезния витамин. Светът на здравословните храни също се хвали с тази храна като „отличен“ източник на витамин C, който върши чудеса в борбата с вредните свободни радикали в организма и действа противовъзпалително.

Редовното ядене на тези храни може да увеличи нивата на витамин С и да даде тласък на цялостното здраве. Както винаги, изберете пресни, органични опции.

Източник: http://www.naturalnews.com/045643_vitamin_C_oranges_healthy_foods.html#ixzz35CGH0yLV

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *