(NaturalNews) Лютият червен пипер (кайен) е популярна подправка, която добавя аромат и лютивост към много ястия. Първоначално се отглежда в Южна и Централна Америка. Той получава името си от столицата на Френска Гвиана със същото име. Този вид люта чушка е тясно свързан с други видове чушки, включително джапалено. В действителност, двата вида люти чушки принадлежат към същия род.

Въпреки че много хора разчитат на лютия червен пипер само да добави вкус на любимите им ястия, те често не осъзнават, че също така вероятно подобряват здравето си, когато използват тази популярна подправка. Подобно на много подправки, обаче, има някои странични ефекти, които трябва да се отбележат. Ето и разбивка на четирите най-големи ползи за здравето, които използването на Кайен носи, както и някои от нежеланите реакции, с които хората трябва да са наясно.

1. Облекчава болката

Според проучване, публикувано в British Medical Journal, лютият червен може  има успокояващ ефект върху тези хора, които страдат от хронична болка. Друго проучване, цитирано в Journal of Clinical Oncology, е установило, че когато той се използва в локална формула, активната съставка, коята дава на подправката лютивия вкус – капсаицин, предлага облекчение за участниците в проучването. Тези, които страдали от рак заявили, че са  почувствали облекчение на болката, когато го използват, след като са претърпели хирургически процедури.

2. Потиска апетита и изгаря калории

Purdue University провел изследване, което е публикувано в Physiology Today, което показва, че яденето само на половин чаена лъжичка лют червен пипер може да помогне за намаляване на апетита и за изгаряне на калории. Изследователите установили, че участниците в проучването, които смесват лют червен пипер с храната си изгарят 10 пъти повече калории в рамките на четири часа, от участниците, които не го добавят.

3. Помага при главоболие

Изследване, публикувано в Cephalalgia доказва, че капсаицинът в червения пипер може да помогне за намаляване на болката при главоболие. Това се постига чрез намаляване  чувствителността на невроните чрез намаляване на терминалите на веществото, което е свързано с болка и възпаление.

4. Лекува псориазис

Локален крем, съдържащ капсаицин е във фокуса на едно изследване, което се опитва да предостави облекчения за хората, които страдат от псориазис. Според данните, публикувани в списанието на Американската академия по дерматология и венерология, двойно-сляпо проучване показва, че участниците са имали известно облекчение на симптомите на псориазис. Това включва значително подобрение при сърбеж, както и други общи симптоми на това състояние.

Някои предпазни мерки при използване на лют червен пипер

Поради лютивостта, свързвана с лютия червен пипер, тези хора, които го използват, са посъветвани да си мият ръцете старателно след употреба на каквито и да било продукти, които съдържат подправката.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×