(NaturalNews)

Типичните диети в днешно време са смъртоносни, състоящи се главно от токсични и киселинно-формиращи храни, като преработени захари, изкуствени подсладители, рафинирани зърнени храни, конвенционално произведени меса и млечни продукти и скрити генетично модифицирани организми. Всичко това, съчетано с множество други предизвикателни фактори на околната среда (като например липсата на почивка, психологически стрес и фармацевтичните лекарства), нищо чудно, че все повече и повече хора биват диагностицирани с хронични, дегенеративни заболявания или смъртоносни състояния, за които модерната конвенционалната медицина твърди, че има известно лечение.

Един от основните проблеми в този неустойчив начин на живот – а те са много – е неразбирането на хората, че тялото трябва да балансира рН нивата на кръвта в леко алкално ниво от 7,365, за да оцелее. Когато човек приема храна, използвайки я за гориво, храносмилателните и метаболитни процеси я превръщат в един вид пепел, който е или киселинен или алкален. В законите на съвременната биохимия се обяснява, че не е органичното вещество на храните (независимо дали самата храна е киселинна или алкална), което определя киселинността или алкалността на този пепелив остатък, а техните неорганични вещества (като например калций, магнезий, калий, натрий, сяра, фосфор, т.е. как се разграждат в телата ни).

Поради тази причина и тъй като всички храни в природата съдържат и киселинни и алкално-формиращи елементи, според Център за съзнателен живот, балансът или се постига или се осуетява, като пряк резултат от храните, които избираме да ядем. Твърде много киселинно-формиращи храни могат да имат тежки последици за нашето здраве, например „ацидоза“, обичайна диагноза при диабетиците. Това е така, защото, когато хранителните вещества, необходими за поддържането на това леко алкално състояние, не могат да се набавят чрез храната, тялото ще започне да черпи от своите собствени запаси, като кости или други жизненоважни тъкани – увреждайки способността му да се възстановява и да детоксикира тежките метали, като по този начин прави човек по-уязвим на умора и болести. А допустимите граници за грешки са малки. Дори и само леко кисело рН от 6,9 всъщност може да доведе до кома и смърт.

Разбира се, крайната цел е баланс. Яденето на прекалено много алкализиращи храни също може да доведе до усложнения с течение на времето, но рискът за това на пръв поглед е по-малко вероятен, имайки предвид настоящото плачевно състояние на пристрастяващата консуматорска диета днес. За борба с последиците от такава диета, тук са шест от най-алкално-формиращите храни за ежедневните ястия:

1. Кореноплодни зеленчуци

Благодарение на изцелителния „ян“ характер на тези храни в традиционната китайска медицина и тяхната склонност да са по-богати на минерали, отколкото много други зеленчуци, безопасно е да се каже, че не можем да приемем достатъчно от тях. Потърсете репички, особено (черни, червени или бели), както и цвекло, моркови, турнепс, хрян и брюква. Готови за ядене само след запарване за 15-20 минути, кореноплодните зеленчуци ще ви помогнат да се чувствате наситени и по-добре заземени.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Това са зеленчуци, които всички ние познаваме и обичаме, още по-вкусни само с малка част от здравословен домашен сос песто. Изберете броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле и др.

3. Листни зеленчуци

Те включват кейл, манголд, листа от ряпа и спанак – от които спанакът може би е най-добрият избор. Известен най-вече със своето богато съдържание на витамин K и фолат, спанакът е пълен с витамини, минерали, фитохимикали, антиоксиданти и фибри, което помага за подобряване на храносмилането и дори зрението.

4. Чесън

Чесънът е истинска храна чудо, която се появява в горната част на безброй списъци на храни, насърчаващи цялостното здраве, и алкално-формиращите храни не са изключение. Сред другите му предимства са способността му да насърчава сърдечно-съдовото и имунното здраве, чрез понижаване на кръвното налягане, прочистване на черния дроб и борба с болестите.

5. Лют червен пипер Кайен (Capsicum)

Като част от семейството на мощни, тропически пиперки, които съдържат ензими, необходими за ендокринната функция, кайенският пипер е сред най-алкализиращите храни. Той е известен със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, което го прави полезно средство в борбата с вредните свободни радикали, които водят до стрес и болести.

6. Лимони

Лимоните може би са най-алкализиращата храна от всички. Като естествен дезинфектант, те могат да лекуват рани, като същевременно осигуряват мощна и незабавна помощ за хиперацидитет и вирусни състояния, както и кашлица, настинки, грип и стомашни киселини. Лимонът също помага за енергизиране на черния дроб и насърчаване на детоксикация.

Така че няма да е лошо да се замислим за това, което е в чинията ни при следващото хранене. Само прилагането на вековния майчин съвет „яжте си зеленчуците“ може да бъде солидна първа стъпка в постигането на по-добро здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Angela Doss

By admin

23 thoughts on “Топ шест алкални храни, които да ядем всеки ден за добро здраве”
 1. Благодаря за прекрасните препоръки, затова, че мислите за нас обикновените хора и с тази статия Вие ни предлагате здраве и дълголетие!От тук насетне, аз ще прилагам в моето меню предложените от Вас незаменими зеленчуци! Отново Ви благодаря!

 2. Статията е полезна, но веднага си личи, че не е нашенска. От кореноплодните не стана дума за картофите например. За листните – кейл, манголд, листа от ряпа едва ли яде българинът. Лют червен пипер кайен? Кой го е чувал? Тук си имаме добри люти чушки. За марулите и доматите въпрос не стана. За чесъна- добре, но не можеш да се нахраниш с чесън. Ще изядеш 2, 3 скилидки. Май е забравена препоръката всети да си яде от района и близо до него.

 3. Аз ги ям.Сьщо така много бих искала да видя и на нашите пазари повече зеленчуци като брюкселско зеле,фенхел и всякакви други,които междудругото си растат много добре и у нас. А лютият червен пипер кайен го има навсякьде.

  1. Резене и цикория са българите названия на чудесните зеленчуци venkel и witlof, много разпространени в хранителните вериги на Западн а Европа.

 4. Всичко това не е непостижимо достъпни са зеленчуците ползваме ги ежедневно, но без маалко месо? Не се виждам.

 5. Браво.. Страхотно пояснение.. Напълно съм съгласна с теб! Поздрави

  1. Добре е човек да попрочете, а още по-добре и сам да изпита някои неща преди да коментира.
   Да, лимонът е кисел, но при преработката му в тялото се получават алкални вещества. Логиката върши работа само при наличие на пълна информация.

 6. Лимонът е кисел, но попадне ли в тялото действа алкално-факт , мъка или не , тва е положението

 7. Много полезна информация – благодаря за съветите които са така необходими за всеки!

 8. Интересно защо, ако лимоните са алкални при употребата им, хемороидите започват да се обострят и започва една кървяща мъка със седмици?!

 9. След съвет от приятелка- сутрин пий по чаша топла вода + лимон , за стройна фигура…такава бъбречна криза направих и то само след 3- 4 дни….До тогава незнаех дори къде са ми бъбреците…..

  Най – добре е , специалист да направи нужното изследване и да преписва диети на хората.
  Всеки човек от различни неща се затлачва…

  Ако ям сладко като друга моя приятелка, сигурно ще припадна от захарта само след втората лъжица сладко от бурканче…. хахахах…
  Да е жива и здрава ♡ изглежда перфектно , макар че става със сладичко и ляга след като си е изяла вечерята + цял шоколад…..
  Е това не е ли един ….щастливец…. 😉

 10. Ще помоля да се запомнят две основни концепции в химията, които явно остават неразбрани:
  1) Киселините никога не могат да бъдат „алкални“.
  2) Храните нямат pH. pH е количествен параметър, който показва какво количество водородни протони има в разтвор. Разтвор, а не сандвич, пържола или пържени картофи. Киселинността на продуктите не трябва да се бърка с pH. За различните категории продукти има различни показатели за киселинност, които се определят чрез различни методи.
  Цитратът в лимона е киселина, която не „алкализира“ организма чрез някакъв непознат метаболизъм, който води до образуване на непознати алкализиращи метаболити. Цитратът се метаболзиира най-често чрез най-известния метаболитен път – Цикъл на трикарбоновите КИСЕЛИНИ.
  Метаболизмът на богатите на въглехидрати плодове и зеленчуци (смятани за алкални храни) отново води до продукция на киселини. Продуктът от централния път за метаболизъм на въглехидрати е пирогроздена киселина (пируват). Пируватът може да поеме по споменатия цикъл на трикарбоновите киселини или да участва в серия от анаплеротични реакции, които отново продуцират КИСЕЛИНИ.
  pH на екскретираните течности не корелира с pH на тялото. Тялото няма pH, някои телесни флуиди имат и при напълно здрав организъм то е постоянно.
  Нека сме благодарни, че в тялото ни функционират силни буфериращи системи, които не позволяват „алкализиране“.
  Интересен факт – продължителната консумация на пречистващата, здравословна, веган напитка КОМБУЧА е свързана с увеличен риск от развитие на ацидоза, което е изключително опасно.

  1. Много терминология, никаква собствена мисъл. Задачка – а дали пък някои вещества не реагират с други и резултатните да се изхвърлят по-лесно от тялото, което да му помага за поддържането на pH на някои телесни течности без да се лишава от други важни вещества? „Водородни протони“ – без коментар, избихте рибата.

 11. а тия кореноплодни непременно ли трябва да се запарват или може и сурови, на салата?

 12. S mnogo neshta sam saglasnA, NO CHOVEK IMA I LICHNI PREDPOCHITANIA ! AZ LICHNO OT MESATA KONSYMIRAM POCHTI SAMO RIBA PASTARVA OT bALGARSKI VODOEMI ! DOBRE SAM ! KRAVNOTO MI NALIAGANE E VINAGI 80/120 ! RAZBIRA SE VSIAKA GODINA VZEMAM BRONHOVAKSOM I NE BOLEDYVAM OT GRIP – NIKOGA – PONE OT 20 GODINI !!!

Напиши коментар

Добави обява

×
×