гранола-бар-вафла

Какви са най-лошите храни за вашия метаболизъм? По същество метаболизмът е свързан с процесите на използване или преобразуване на енергията в тялото ни. Вашият метаболизъм ще се забави, когато остареете. Всъщност не всички храни се създават еднакво. Някои храни не променят метаболизма, но други могат да повлияят отрицателно или да го забавят. Това означава, че способността ви за изгаряне на калории ще намалее, така че не е нужно да ядете много през деня. Очевидно е, че може и да не осъзнавате това и в крайна сметка да ядете прекалено много. В резултат на това ви е трудно да поддържате здравословно тегло. Ако наистина искате да поддържате метаболизма си здрав, има някои храни, които трябва да избягвате.

Сега ви разкриваме 10 най-лоши храни за вашия метаболизъм. Стойте далеч от тези хранителни продукти, за да поддържате метаболизма си стабилен и силен.

Списък на 10 най-лоши храни за вашия метаболизъм

Плодов сок

За разлика от популярното мнение, че само мазнините във вашата диета са виновникът, който прави талията ви по-голяма, има нещо друго и това е скритата захар. Пиенето на прекалено много плодови сокове може да разруши тялото ви и да разруши метаболизма ви по няколко начина, като например предизвикване на глад, възпаление и застой. Плодовите сокове, които имат прекалено много захар, са много по-лоши за метаболизма ви, когато плодовете идват без влакното в целулозата. Влакната могат да запазят естествените захари стабилни. Без него естествените захари ще отидат направо в кръвта Ви, причинявайки повишаване  нивата на кръвната захар. В резултат на това вашият метаболизъм е повлиян.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло има много предимства, но сме склонни да го консумираме твърде много. Ядките биха могли да бъдат здравословни, ако се консумират в умерени количества, обаче, те също са богати на омега-6 мастни киселини, които повечето от нас вече консумират твърде много. Фъстъченото масло често има гъбички, наречени афлатоксини, които разрушават здравето на червата. Разбира се, след като някоя част от тялото е повредена, останалите части на тялото трябва да работят по-усилено. Следователно, тялото ви не може да смила храната, за да осигури метаболизма с необходимите калории.

Преработени растителни масла

Растителни масла като шафран, рапица или слънчогледово олио са едни от най-лошите храни за вашия метаболизъм, поради няколко причини. Те са високи източници на омега-6, които са провъзпалителни мазнини. Консумирането им е свързано със затлъстяване. Освен това омега-6 мастните киселини повишават инсулиновата резистентност. Това е процес, при който човешкото тяло превръща консумираните въглехидрати в мазнини. Нездравословните мазнини, като някои растителни масла, унищожават щитовидната жлеза и ендокринната система. Ниска енергия и бавен метаболизъм обикновено последват от консумирането на храни, съдържащи или варени в растителни масла.

Бял хляб

При обикновените въглехидрати, като бял хляб, влакното е елиминирано по време на обработката. По този начин тялото не трябва да изгаря допълнителни калории, за да разгради такива лесно смилаеми храни, като по този начин метаболизмът ви работи на по-бавно ниво.

Гранола блокчета

За да увеличите метаболизма си, трябва да избягвате да ядете твърде много гранола блокчета. Много често те са с високо съдържание на захар, силно обработени и с високо съдържание на калории. Само половин чаша от тази храна може да ви даде над 250 калории, но не ви кара да се чувствате удовлетворени или пълни за дълго време. Друг проблем е, че медът, използван в тях, е силно обработен и може да бъде основна причина за наддаване на тегло. Като цяло не са полезни за целите на диета и метаболизъм. Една отлична подмяна на търговската продажба на гранола барчета е домашно приготвения им еквивалент. Това не само ще ви осигури по-здравословни мазнини, фибри и протеини, но същевременно ще намалите значително фалшивите ароматизатори и добавената захар.

Изкуствени подсладители

Сред най-лошите храни за вашия метаболизъм, изкуствени подсладители, които включват сукралоза и аспартам могат да бъдат най-неочаквани. Производителите на тези хранителни продукти разказват лъжата, че хората могат да задоволят желанието си за сладко, без да приемат калории. Въпреки това, аспартамът се свързва с много неблагоприятни здравословни ефекти, като преждевременно стареене, апоптотични промени и др.

Сукралозата и аспартамът могат да стимулират апетита и желанието Ви за въглехидрати. Пример за продукти с изкуствени подсладители са диетичните безалкохолни напитки. Според проучване на MESA, консумирането на само една такава напитка дневно, увеличава потенциалния риск от увеличаване на теглото и линията на талията.

Конвенционално отглеждано говеждо

Конвенционално отглежданото говеждо има повече антибиотици, отколкото говеждото от животни, хранени с трева. Те имат вредно въздействие върху бактериите на червата. Поради промяна в чревните бактерии, то влияе негативно върху начина, по който преработваме храната и увеличава риска от увеличаване на теглото. Следователно, по-добре е да изберете месо от животни, хранени с трева, за да поддържате здравословен метаболизъм.

Конвенционални ябълки

Всички знаем, че една ябълка на ден държи доктора далеч. В днешно време обаче има определен вид фунгицид, използван върху пресни плодове и зеленчуци, който води до увеличаване на теглото. За да избегнете това, трябва да ограничите експозицията си на пестициди, като закупувате органичните варианти на плодове и зеленчуци. Освен това трябва да ги миете внимателно, преди да ги консумирате.

Плодово кисело мляко

Киселото мляко осигурява много ползи за обмяната на веществата, поради високото съдържание на пробиотици и протеини. Съветваме ви да избягвате плодовите млека, тъй като те имат твърде много добавена захар. Те се усвояват бързо, причинявайки повишаване на кръвната захар и оставяйки ви желание за по-прости въглехидрати. В резултат на това наддавате тегло.

Морска сол

Когато става дума за най-лошите храни за вашия метаболизъм, морската сол може да ви изненада. Натриевият хлорид, известен още като сол, дебне в множество храни, които ядете. Това причинява скок в обема на кръвта, като по този начин поставя много допълнително бреме върху бъбреците. Когато тези органи се забавят, ще забавите и метаболизма си. Приемайте йодирана сол. Тя има положителен ефект и върху щитовидната жлеза, и метаболизма. Без достатъчно йод, щитовидната жлеза не може да функционира добре и за тялото ви е по-трудно да изгаря допълнително мазнини.

За храни, които стимулират бавен метаболизъм и поправят метаболитни повреди може да прочетете тук.

 

Автор: wikiyeah

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×