Повишаването на кръвното налягане може да бъде опасно. Това включва увеличена сила, упражнявана от кръвта ви, протичаща по съдовете. Също известно като хипертония, хроничното високо кръвно налягане може да е знак за редица проблеми, като проблеми свързани с начина на живот или генетично предразположение. Обикновено, малък скок в нивото на кръвното налягане е нормален след консумация на нездравословни храни или при стрес. Но когато кръвното налягане е твърде ниско, то медицински се нарича хипотензия. Това условие се класифицира с отчитане от 90/60 или дори по-малко. Извършването на някои прости промени в диетата може да увеличи нивото на кръвното налягане. Прочетете тази статия, за да разберете кои храни повишават кръвното налягане!

Храни, които повишават кръвното налягане

Мазни храни

Според изследване, хора с диети с високо съдържание на месо и мазнини, имат по-високи нива на кръвното налягане, отколкото тези на вегетарианците. Това е така, защото вегетарианските диети съдържат много фибри и полиненаситени мазнини, което може да понижи нивата на кръвното налягане. Освен това зеленчуците и плодовете също могат да намалят кръвното налягане.

Пилешка кожа

Сред храните, които повишават кръвното налягане, пилешката кожа може да ви изненада много. Пилешката кожа, може да е вкусна, но също така е и с високо съдържание на наситени мазнини, хидрогенирани масла и транс мазнини, които могат да повишат нивото на LDL холестерола. LDL холестеролът се смята за лош холестерол. Разбира се, високият холестерол е огромен двигател на състоянието на високо кръвно налягане и може потенциално да предизвика хипертония или да влоши това състояние.

Преработени храни

Преработените храни обикновено съдържат голямо количество сол, било за вкус или като консервант. Това може да помогне на производителя да увеличи срока на годност на продуктите си, като по този начин спести малко пари, но може да увреди здравето ви. Трябва да избягвате преработени храни като пикантни продукти, чипс, сладкиши, пуканки, пържени фъстъци, кетчуп, деликатеси и сушени смеси за супи и т.н.

Алкохол

Едно от най-вредните неща, които повишават кръвното налягане е алкохолът. Прекомерното приемане на алкохол води до повишаване на кръвното налягане до опасни нива. Експерти са установили, че когато пиете прекомерно количество алкохол, кръвното ви налягане може да се увеличи до опасни нива. Ето защо е добре да стоите далеч от алкохола, за да държите кръвното си налягане в норма.

Морска сол

Само в една чаена лъжичка трапезна сол има 2300 mg натрий. Това е горната граница на ежедневната консумация на натрий, която се препоръчва от новите насоки за диета в САЩ. Но средният гражданин далеч надхвърля тези граници.

Рафинирана захар

Прекомерният прием на захар ще увеличи телесната мазнина. Смята се, че повечето американци приемат средно около 240 килограма захар годишно. Наднорменото тегло от друга страна, може да увеличи кръвното налягане.

Пълномаслено мляко

Млякото може да бъде богат източник на мазнини. Само една чаша пълномаслено мляко съдържа приблизително 8 грама мазнини, 5 от които са наситени мазнини. Както вече споменахме наднорменото тегло може да повиши нивото на кръвното налягане.

Сладкиши

Тортите, кроасаните, бисквитите, кифлите, всякакви подобни сладки неща са вкусни, но с високо съдържание на масло, захар, натрий и наситени мазнини. Те могат да повишат кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Въпреки това е доста трудно да се ограничите изцяло от тези храни, трябва да потърсите опции с ниско съдържание на захар или ниско съдържание на мазнини и внимателно да четете етикетите на храните.

Кисели краставички

Въпреки че киселите краставички са нискокалорични, което е страхотно, те съдържат натрий. Средна краставичка с дължина 12 см може да има приблизително 570 mg натрий. Всъщност това количество е над 1/3 от дневната ви натриева граница (около 2300 mg).

Кисело зеле

Консумирането на кисело зеле е чудесен начин да добавите повече зеленчуци към вашата диета. Също така е и нискокалорично. Въпреки това, само половин чаша кисело зеле съдържа повече от 460 mg натрий.

За да обобщим, управлението на кръвното налягане може да изглежда като ожесточена битка, изискваща много жертви. Ако обаче се запознаете добре с храните, които повишават кръвното налягане и ги ограничите правилно, можете да контролирате това състояние.

Автор: wikiyeah

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/top-10-foods-that-raise-blood-pressure/

Напиши коментар

Добави обява

×
×