(NaturalNews)

Голяма част от фармацевтичните изследвания, анализират активните съставки на билките, за да разберат как и защо работят. В някои случаи действието се дължи на специфичен химикал, присъстващ в билката или може да се дължи на комплексно синергично взаимодействие между различните съставни части на растението. Разгледайте тези категории от билки и как са полезни за лечение на човешкото тяло.

1. Адаптогени: Адаптогенните билки повишават съпротивителните сили и устойчивостта към стрес, което дава възможност на организма да се адаптира около даден проблем и да се избегнат неблагоприятните последици на стрес, като например умора. Много адаптогени  работят чрез подкрепа на функцията на надбъбречните жлези.

2. Противовъзпалителни: Билки, които успокояват възпалението или директно намаляват възпалителния отговор на тъканите. Те работят по редица начини, включително инхибиране образуването на различни химикали, произведени от организма, които водят до увеличаване на възпалителния процес.

3. Антимикробни: Антимикробните помагат на организма да унищожава или да се съпротивлява на патогенни микроорганизми. Докато някои билки съдържат химикали, които са антисептични или отровни за някои организми, като цяло те подпомагат естествения имунитет на организма.

4. Антиспазматични: Антиспазматичните облекчават спазми в гладките и скелетни мускули и облекчават мускулното напрежение.

5. Адстрингентни: Адстрингентните имат свързващо действие върху лигавиците, кожата и други тъкани, намаляват дразнене и възпаление и създават бариера срещу инфекции, което е полезно за лечение на рани и изгаряния. Това може да доведе до тонизиране и стягане на кожата и тъканите.

6. Горчиви: Билките с горчив вкус имат специална роля в превантивната медицина. Вкусът предизвиква сетивен отговор в централната нервна система, което води до редица реакции, включително стимулиране на апетита и потока на храносмилателни сокове, подпомагане работата на детоксикация на черния дроб, увеличаване на жлъчния поток и мотивиране на чревни механизми за самовъзстановяване.

7. Карминативни (Газогонни): Растенията, които са богати на ароматни, летливи масла стимулират храносмилателната система да работи правилно и с лекота. Те успокояват чревната стена, намаляват всяко възпаление, което може да присъства, облекчават свиващите болки и помагат с премахването на газове от храносмилателния тракт.

8. Диуретични: Диуретиците увеличават производството и елиминирането на урина, помагайки на тялото да премахва отпадъците и поддържа целия процес на вътрешно прочистване.

9. Отхрачващи: Билки, които стимулират отстраняването на секрет от белите дробове. Стимулиращите отхрачващи „дразнят“ бронхиолите, причинявайки експулсиране на материала. Релаксиращите отхрачващи успокояват бронхиални спазми и разхлабват мукуса, което помага при сухи, дразнещи кашлици.

10. Чернодробни: Чернодробните тонизират и укрепват черния дроб и също така могат да увеличат потока на жлъчка. Те са от голямо значение, заради фундаменталната роля на черния дроб за поддържане на здравето чрез улесняване на храносмилането и премахване на токсините от тялото.

11. Хипотензивни: Хипотензивните са растителни лекарства, които понижават анормално повишено кръвно налягане.

12 Разхлабителни (Лаксативни): Това са растения, които стимулират движението на червата. Те са разделени на тези, които стимулират производството на жлъчка в черния дроб и освобождаването ѝ от жлъчния мехур, и тези, които директно стимулират перисталтиката.

13. Успокояващи: Успокояващите помагат на нервната система и могат да бъдат разделени в три групи – тоници, които укрепват и възстановяват нервната система, релаксанти, които облекчават тревожност и напрежение, чрез успокояване на тялото и ума, и стимуланти, които директно стимулират дейноста на нервите.

14. Стимулиращи: Стимулантите съживяват и подсилват физиологичната и метаболитната активност на тялото.

15. Тонизиращи: Тониците подхранват и оживяват. Те са често използвани в Традиционната Китайска и Аюрведическата медицина, често като превантивна мярка. За тонизиращите билки, като женшен, се смята, че изграждат жизнена енергия или чи.

Включете разнообразие от билки в начина си на живот и погледнете към адаптогенните билки като един чудесен старт.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×