(NaturalNews)

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) има списък от над 700 добавки в храните, които са общоприети като безопасни. Тези добавки служат за доста различни цели, включително консервиране на храни, добавяне на сладост, цвят, текстура и вкус, контролиращи рН, противослепващи, изравняващи и стягащи, и списъкът продължава. Но FDA не споменава факта, че много от тези добавки никога не са били тествани. За да направи нещата по-лоши, агенцията позволява използването на вещества, за които се знае, че са вредни. Как е възможно това?

Според FDA, добавките, които са доказани като токсични, се използват само в „ниво  1/100-на от количеството, което се счита за вредно.“ Това кара ли ви да се чувствате по-добре? Не трябва, като се има предвид, че са одобрявали използването на няколко добавки за храните – считани в момента за безопасни – които по-късно са забранени, защото са се оказали изключително токсични. Като пример, цикламата е бил популярен изкуствен подсладител, използван в 50-те и 60-те години, който по-късно е бил забранен, след като е бил свързан с рак.

Дори да се предположи, че тези химикали са безопасни при ниво „1/100“, което се позволява от FDA, има един много важен аспект, който не се отчита. Хората не са изложени само на един химикал в даден момент; изложени сме на много химикали.

Според сайта Body Burden (Натоварване на Тялото), „Учените изчисляват, че всеки жив човек днес носи в тялото си най-малко 700 замърсители, повечето от които не са проучени добре.“ Освен това, те отбелязват, че „никой не е изложен на един химикал, а на химическа супа, съставките на която могат да взаимодействат, за да предизвикат непредвидими последици за здравето.“

16 от най-опасните добавки в храните

1. Изкуствени подсладители – популярни разновидности включват аспартам и захарин; аспартамът е невротоксин, свързан с по-нисък коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, множествена склероза, умора и фибромиалгия; захаринът е свързан с увеличаване на теглото и тумори на пикочния мехур при плъхове.

2. Калиев бромат – увеличава обема на тестените изделия; известно, че причинява рак при животните; малко количество може да бъде опасно за човека; забранен в Европа, Канада и Китай.

3. Олестра – заместител на мазнина; причинява диария и пречи на способността на организма да абсорбира жизненоважни хранителни вещества; забранена във Великобритания и Канада.

4. Бромирано растително масло – помага за запазването на аромата в газираните напитки; натрупва се в организма и причинява нервни проблеми и проблеми с паметта; забранено в 100 страни.

5. Карамелено оцветяване – оцветител; понякога правен с амоняк; класифициран като „известно, че причинява рак“ в Калифорния.

6. Мононатриев глутамат (MSG) – засилващ вкуса на храната; свързан с главоболие, гадене и затлъстяване.

7. Високо фруктозен царевичен сироп – подсладител; номер едно източник на калории в САЩ; повишава LDL холестерола и допринася за диабет.

8. Парабени – използват се за предотвратяване на дрожди и мухъл; могат да нарушат хормоналния баланс; свързани с по-нисък брой сперматозоиди и по-ниско производство на тестостерон при плъхове; открити в тъканите на рак на гърдата.

9. Серен диоксид – консервант; унищожава витамините В1 и E; свързан с бронхиални проблеми.

10. Бутил хидроксианизол (BHA) и Бутил хидрокситолуен (BHT) – консерванти; образуват канцерогенни съединения, веднъж попаднали в тялото; забранени в някои части на Европа и Япония.

11. Натриев нитрат/натриев нитрит – консерванти; силно канцерогенни веднъж попаднали в тялото; особено токсични за черния дроб и панкреаса.

12. Натриев сулфит – консервант; свързан с астма, главоболие, проблеми с дишането и обриви.

13. Частично хидрогенирано растително масло – многофункционален консервант и втвърдител; намалява добрия холестерол, увеличава лошия холестерол, риска от инфаркт, инсулт и диабет.

14. Азодикарбонамид – избелващ агент за брашно; свързан с астма; забранен в Австралия, Великобритания и Европа.

15. Хранителни оцветители – включват Blue #1 и #2, Red #3 и #40 и Yellow #6; свързани с поведенчески проблеми и по-нисък коефициент на интелигентност при децата и рак в проучвания с животни.

16. Индиректни добавки в храните – Вещества, които не са добавяни директно в храните, които все пак се озовават в крайния продукт; пластмаси и други опаковки, които влизат в контакт с храните; вещества в храните за животни, включително пестициди, антибиотици и тежки метали (включително арсеник) и синтетични хормони, инжектирани в животни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John McKiernan

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *