(NaturalNews)

Патладжанът съдържа много витамини и минерали, които са полезни за здравето. Патладжаните не са толкова популярни, колкото други зеленчуци, като картофи, домати и марули, но те са хранителни и следователно добри за здравето. Хранителните вещества, открити в патладжаните не само насърчават доброто здраве, но и предпазват от здравословни проблеми като рак. Според блогъра/диетолог Трейси Вандермарк от Колежа Nyack, хората трябва да включват патладжан в ежедневната си диета, тъй като осигурява различни ползи за здравето и е добър източник на насунин, хлорогенова киселина, фибри, витамини и минерали.

По-долу са изброени топ 3 здравни ползи от патладжани

Високо съдържание на насунин

Антиоксидантът насунин се намира в кожата на патладжана. През 2005 г. проучване, публикувано в научно списание съобщава, че насунинът в кожата на патладжана има антиангиогенни свойства. Според експерти, раковите клетки могат да получат способността ангиогенеза и да разработят средство за подобряване на тяхното собствено кръвоснабдяване. Способността ангиогенеза на раковите клетки кара туморите да растат бързо. Антиангиогенните свойства на насунина предотвратяват възникването на ангиогенеза, като по този начин предотвратяват  туморния растеж и рака.

Високо съдържание на хлорогенна киселина

Патладжаните са с високо съдържание на хлорогенна киселина, растителна съставка, известна със своите силни антиоксидантни свойства. Според изследователи от Американското Министерство на Земеделието, хлорогеновата киселина е доминиращ антиоксидант в патладжана. Хлорогеновата киселина понижава LDL („лошия“ холестерол) и се бори със свободните радикали, които причиняват рак. Хлорогеновата киселина също има антимутагенни свойства, които предпазват и предотвратяват клетките да мутират в ракови клетки. Освен това, експертите смятат, че хлорогенната киселина има антивирусни свойства, които могат да помогнат за лечение и профилактика на заболявания, причинени от вируси.

Богати на витамини, минерали и диетични фибри

Патладжанът съдържа много витамини, но доминиращите витамини са витамин С, фолат, В-витамини и витамин А. Тези витамини подобряват общото здравословно състояние на организма, стимулират имунната система, както и повишават устойчивостта към различни заболявания. Патладжанът съдържа голямо количество минерали като фосфор, калций, магнезий и калий. Тези минерали предпазват от проблеми като артрит, остеопороза и сърдечни заболявания. Патладжанът също е чудесен източник на диетични фибри. Фибрите предпазват от рак на дебелото черво, поддържат храносмилателната система да работи правилно и поддържат стомаха да се чувства пълен след хранене.

Заключение

Вандермарк препоръчва хората да започнат да включват патладжан в менюто си. Патладжаните предоставят много ползи за здравето, които не могат да бъдат набавени от други зеленчуци. Например, насунина се намира само в патладжаните и не може да бъде придобит от други зеленчуци. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории и не съдържат мазнини, така че лесно могат да бъдат включени в дневната диета без страх от напълняване. Патладжаните могат да бъдат приготвени по различни начини и са страхотни за гарнитура. Много здравни експерти са съгласни, че една чаша патладжан на ден ще ви помогне да държите заболяванията и здравословните проблеми надалеч.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×