Многобройните ползи на лавандулата включват способността ѝ да помага при психическо напрежение, облекчаване на болезнени усещания, дезинфекция на кожата, лечение на респираторни проблеми и много повече. Използват се предимно  цветовете на растението лавандула, главно чрез парна дестилация. Цветовете на лавандулата са ароматни и са били използвани за създаване на потпури и парфюми в продължение на много години. Лавандуловото етерично масло е много полезно и се прилага в ароматерапията.

Топ 3 предимства на Лавандулата

1) Бори се с гъбични инфекции

Доказано е, че лавандуловото масло съдържа широк спектър противогъбични действия и е изключително силно в борбата срещу гъбички. Използването на лавандулово етерично масло е отлична отправна точка за борбата с гъбични инфекции.

Изследвания, отпечатани в списанието Medical Microbiology показват, че масло от лавандула може да бъде доста успешно в борбата с разпространението на имунни заболявания. Изследователите показват, че маслото е фатално за широк спектър дерматофити, както и Кандида.

2) Релаксира нервната система

Лавандулата има релаксиращ аромат, който я прави великолепен тоник за нервност и проблеми, свързани със стреса. Поради тази причина, тя може да бъде полезна и при мигрена, болки в главата, депресия и психическо напрежение. Свежият аромат отървава от безпокойството, докато допълнително повишава умствената функция. Добре проученото въздействие на лавандулата върху вегетативната нервна система обяснява причината, поради която често се използва като лечебно средство при безсъние. Научните изследвания показват, че физическите лица, приемащи масло от лавандула, претърпяват сериозен спад на тревожност и умствени натоварвания, заедно с повишаване на когнитивните функции.

3) Прави косата по-здрава

Лавандулата е много полезна при грижите за косата. Тя действа изключително успешно срещу въшки и техните яйца. В допълнение към това, етерично масло от лавандула помага на хора с проблеми от рода на плешивост, особено за тези, които страдат от алопеция. Следователно, маслото от лавандула е превантивна стъпка срещу мъжка плешивост.

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-3-benefits-of-lavender/

Автор:  Joshua Rogers

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *