Кестените (Castanea Sativa) са малко познати ядки. Много хора не са наясно как точно се приготвят, а други дори не знаят, че се ядат. Те не само са много вкусни печени, но и имат много ползи за здравето.

Тук са 5 причини, за да започнете да се наслаждавате на вкуса на кестените.

1. Подходящи за хора с целиакия (Непоносимост към глутен)

Кестените не съдържат глутен, свързващият протеин в зърнените култури, който разстройва тънките черва и причинява множество симптоми. Това е причината, поради която много безглутенови храни съдържат кестени.

2. Силен антиоксидант

Кестените съдържат 72% от референтния хранителен прием на витамин С. В действителност кестените са единствените ядки, които съдържат витамин C. Здрави зъби, кости и стени на кръвоносните съдове са само някои от ползите, които витамин C доставя на организма. Това, заедно с високото съдържание на минерала манган, прави кестените добри защитници срещу вредите от свободните радикали, намалява риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

3. Стабилни нива на енергия

За разлика от много други ядки, кестените са с високо съдържание на въглехидрати (43 грама за всеки 90 грама кестени). Но преди хората на диета за отлабване да са се отказали от тях, нека да кажем, че въглехидратите в кестените са сложни, така че те се усвояват по-бавно от простите. Това означава, че енергийните нива остават постоянни в сравнение с тези при простите въглехидрати, които могат да предоставят само спорадични йо-йо енергийни изблици.

4. Понижават холестерола

Кестените съдържат приблизително 21% от препоръчителния дневен прием на диетични фибри, което е необходимо, за да помогне за намаляване на холестерола в кръвта. Те също така са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова киселина и палмитолеинова киселина, които, според проучванията дават тласък на добрия холестерол (HDL), докато намаляват лошия (LDL).

5. Съдържат фолиева киселина

Порция от 90 грама кестени осигурява 35% от препоръчителната дневна доза от фолиева киселина. Тя е водно-разтворим витамин B, който се среща естествено в някои храни, като кестени, и играе роля в предотвратяването на неврологични дефекти в плода, което го прави идеален избор за бременни жени. Известно е също така, че помага с градивните елементи на живота, отговорна отчасти в създаването на ДНК, РНК и червените кръвни клетки. В действителност, много страни, включително Съединените щати, Канада и Южна Африка имат задължителни програми за добавяне на фолиева киселина към храните, което да гарантира, че хората получават адекватни количества.

Автор:  Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-5-health-benefits-of-chestnuts/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×