(NaturalNews)

Много хора обичат да се наслаждават на сочния, тропически вкус на мангото, но отвъд този вкус има и други ползи за здравето от яденето на плода. Всъщност, юни е месец на Националните пресни плодове и зеленчуци, а според Mango.org, юни също е и Национален месец на мангото. Още една причина да похапвате от този здравословен плод!

Като оставим настрана страхотния вкус, мангото е пълно с ползи за здравето.

Топ 5 ползи за здравето от манго

1) Може да предотврати някои видове рак. Открития са установили, че мангото съдържа голямо количество полифеноли, които играят роля в борбата срещу свободните радикали и защитават от увреждане на клетките, което може да доведе до рак. По-конкретно, било е установено, че много от неговите съединения имат способността да се борят с рак на гърдата и рак на дебелото черво. Освен това, плодовете манго имат високи нива на флавоноиди като бета-каротин и алфа-каротин, които спомагат за защита срещу ракове на устната кухина и белите дробове.

2) Помага за здравето на очите и кожата. Мангото има високо съдържание на витамин А, който е добър за поддържане на костите, кожата и очите здрави. Яденето на една чаша манго осигурява на организма около 35 процента от витамин А, необходим за оптималното функциониране.

3) Помага за намаляне на кръвното налягане. Тъй като този плод има добри нива на калий и е с ниско съдържание на натрий, се счита като идеален за тези, които имат нужда да понижат кръвното налягане.

4) Стимулира здравето на мозъка. Подобрете настроението и цялостната способност на мозъка с манго. То разполага с големи количества витамин В-6, както и глутаминова киселина, която помага за подобряване на невротрансмитерната функция, така че мозъкът остава здрав, докато в същото време се възползвате от подобрена памет и концентрация.

5) По-добро сърдечно здраве. Според Института по Медицина, жените трябва да приемат най-малко 25 г фибри на ден. Една чаша манго съдържа повече от 2,5 грама диетични фибри и яденето му заедно с други, богати на фибри храни, допринася  за постигане на тази цел. Като всички диети с високо съдържание на фибри, рисковете от сърдечни заболявания се намаляват.

Интересни факти за мангото

Интересно е също да се отбележи, че в мангото има повече от това, което се поглъща. Когато става дума за този плод, изобилстват много интересни факти, включително легендата, която казва, че Буда е медитирал под дърво от манго, смята се че е жест на приятелство в Индия.

Плодовете манго са пълни със здраве и интересна история!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *