По това време на годината смокините се появяват в различни празнични ястия, вариращи от десерти до изтънчени салати. Въпреки това е желателно да се консумират по всяко време на годината, тъй като са вкусни пресни и сушени. Смокините са не само вкусни, но имат множество ползи за здравето като се започне с това, че помагат за загуба на тегло, играят роля в превенцията на макулна дегенерация.

Шест здравословни ползи от яденето на смокини

Регулиране на кръвното налягане

Смокините (черни) не съдържат натрий. Наред с това те са добър източник на калий и така смокинята е един чудесен начин за намаляване на високо кръвно налягане. Високите натриеви диети често допринасят за хипертония, която може да доведе здравословни проблеми като инсулт и сърдечни проблеми. Според на проучване на „Хранителни подходи за спиране на хипертония“, тези, които имат диета с ниско съдържание на натрий и високо на калий понижават високото кръвно  налягане.

Контрол на теглото

За тези, които искат да намалят теглото си или просто да поддържат здравословно тегло, трябва да знаят, че смокините са идеален източник на фибри. Фибрите са не само здравословни, но и придават усещане за ситост и така помагат за намаляване на склонността от преяждане. Освен това, около 100 грама смокини съдържат само 74 калории.

Подобряване на храносмилането

Съдържанието на фибри в смокините може да помогне при храносмилателни проблеми. Облекчават при запек. Бъдете внимателни все пак, свръх консумацията на смокини, както всяка храна с високо съдържание на диетични фибри, може да доведе до диария.

Ползи при менопауза и рак на гърдата

Яденето на смокини може да предотврати рак на гърдата при някои жени. Едно проучване, обхващащо над 50 000 жени в менопауза, които ядяли голямо количество фибри в смокините, имали намаление с 34% на риска от рак на гърдата пред тези, които консумирали по-малко. Към високото съдържание на фибри в смоките се добавят и високите нива на антиоксиданти, които помагат за отблъскването на рака и промотиране на цялостното здраве.

Здрави кости

Смокините са източник на калций. В действителност, 220 грама смокини съдържат 79 милиграма от минерала за подсилване на костите. Нивата на калий са важни не само за регулиране на кръвното налягане, но и заради неговата роля в предотвратяването на загуба на калций в урината, което може да доведе до изтъняване на костите.

По-добро зрение

Според проучване около 9 милиона американци над 40 годишна възраст страдат от дегенерация на макулата. Смокините са полезни за зрението, заради високото съдържание на витамин A.

Смокините могат да се консумират пресни или сушени. Както при всяка друга храна, изберете органични.

Автор: Antonya

Източник: http://blogs.naturalnews.com

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×