Сексуалното здраве често е тема, вълнуваща много хора, тъй като тя е важна част от психическото и физическото благосъстояние. Въпреки че правилното хранене е от ключово значение за цялостното здраве, включително и в тази област, е добре да знаем, че винаги можем да направим повече. Добре известните хапчета Виагра са най-често използвани, но страничните ефекти са много и в дългосрочен план все още неизвестни.

Има много храни, спрягани за афродизиаци и за това е малко трудно да се отсеят тези, които наистина „действат“. Въпреки че много храни и добавки могат да повлияят положително върху либидото на човека, ефектите често се показват само в дългосрочен план. Списъкът по-долу обхваща основните хранителни вещества и добавки, които повлияват много по-силно и непосредствено и то без да е необходима рецепта.

  1. Муира пуама (Muira Puama): Често наричано „дърво на потентността“, Муира пуама е с произход от Бразилия. Може да бъде взет под формата на прах или течен екстракт. Като цяло не се взима с друга цел, различна от тази за подобряване на либидото. Ефектът обикновено може да се усети в същия ден (или нощ). Дозата се определя от самите вас, в рамките на разумното. Няколко супени лъжици на прах може да бъде достатъчно за повечето хора, въпреки че по-принцип препоръчителната доза е по-малко.
  2. Мака: Мака е адаптогенна билка, която е не само богата на хранителни вещества, но има способността да балансира хормоните и да стимулира либидото при мъжете и жените. Най-добре е да се приема през ден, тъй като ежедневният прием може да намали ефекта с течение на времето. Мака може да отнеме малко повече време, отколкото останалите изредени, за да има видими резултати. Под по-дълго се има  предвид от няколко дни до няколко седмици в зависимост от човека. Две до три супени лъжици прах на ден е общата порция. За някои приемът на мака в суров вид може да не се понася добре от стомаха. В такъв случай, опитайте желираната форма.
  3. Дамяна: Дамяна е билка, чиято родина е Северна Америка, най-често се използва  като афродизиак, за сексуална стимулация и лечение на импотентност и менструални проблеми. Способността ѝ да възстановява желанието и либидото я прави популярна сред мексиканците в продължение на векове и то често е кредитирана за способността си да помага на жените да възвърнат способността си да достигат до оргазъм. Най-често препоръчваната доза е 3-4 грама прах на ден.
  4. Еурокома Лонгифолиа (Tongkat ali): Еурокома Лонгифолиа е билка, по-често насочена към мъжете, тъй като има способността да балансира хормоните и да стимулира производството на тестостерон и мъжката плодовитост. Дозите от 800 mg до 1 грам на килограм телесно тегло показват най-ясно изразени ефекти за подобрение на либидото. Две до три супени лъжици на ден от прахообразната форма, трябва да бъде повече от достатъчна за повечето хора, търсещи много забележим ефект. Въпреки това, ефектът обикновено изисква 1-3 седмици ежедневна консумация.
  5. Бабини зъби (Тribulus terrestris): Бабини зъби е друга билка, насочена към мъжете с доказана способност за увеличаване производството на тестостерон и мъжката плодовитост. 1 до 3 грама на ден е достатъчно за повечето хора и като цяло  отнема по-малко от две седмици, за да забележите разликата.
  6. Разгоненен Козел (Horny Goat Weed/Epimedium): Ценна билка в китайската медицина, чието име говори само за себе си. Известна е със способността си да поддържа сексуалната жизненост както при мъжете, така и при жените. Може да отнеме 1-2 седмици, за да проработи за повечето хора, но за някои, тя може да подейства и много по-бързо, от 20 до 40 минути. Един грам на ден стандартизиран екстракт е достатъчен в повечето случаи.
  7. Катуаба ( Erythroxylum catuaba): Билката Катуаба е била използвана от мъжете и жените не само за подобряване на либидото. Тя усилва притока на кръв към областта на слабините и подобрява действителната сексуална наслада чрез увеличаване чувствителността на мозъка към допамина, което прави интимността много по-приятно преживяване. Смята се, че 3 до 4 грама от прахообразната форма на ден е напълно достатъчно количество.
  8. L-Аргинин: Аргининът не е билка, това е есенциална аминокиселина, която стимулира притока на кръв към половите органи, което може да бъде ключов либидо подобрител за мъжете. Докато по-малки количества  като 1, 2 г на ден може да подействат, за по-забележим резултат са необходими 5-7 грама на ден или повече. Ефектите обикновено са видими на същия ден.
  9. Цинк: Цинкът е критичен минерал за репродуктивното здраве, по-специално за производството на тестостерон. Стридите, например са известни като афродизиак, преди всичко заради  високото си съдържание на цинк. Цинкът е известен с  повишаването на мъжкото здраве, но не бива да се забравя и, че е много важен за здравето на жените и по-специално на репродуктивното здраве. Жените също се нуждаят от тестостерон за сексуална жизненост. Липсата на това може да доведе не само до проблеми с либидото, но и до емоционална нестабилност.

Всяко от горепосочените средства е добре проучено и като цяло няма странични ефекти от употребата в краткосрочен и дългосрочен план. Въпреки, че нито едно от тях не може да замести мястото на здравословната диета и хранене, те могат да бъдат полезни и забавни.

Автор: Jonathan Cho

Източник: http://blogs.naturalnews.com/the-top-9-herbs-for-intimacy/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×