десерти-сладки-торти

Захарната алтернатива, която се счита за „здравословна“, изглежда, че не е толкова здравословна. Ново проучване разкрива, че изкуствената захар, известна като трехалоза, която се среща в много хранителни продукти, играе роля в увеличаването на смъртоносния супербъг, наречен Clostridium difficile, която е бактерия, причиняваща инфекция, водеща до тежка диария и смърт – и е една от най-разпространените болнични инфекции в Съединените щати.

Трехалозата естествено се среща в гъби, мед и морски дарове. Като хранителна добавка тя се произвежда изкуствено от царевично нишесте, като се използват няколко бактериални ензими. Обикновено се среща в сладкиши, плодови сокове и конфитюри. Тази захарна алтернатива може да се намери и в сухи и замразени храни, барчета, плодови пълнежи, ориз и бял шоколад.

Екип от изследователи от Baylor College of Medicine в Тексас установи, че трехалозата е причинила появата на два хипер-вирулентни генетично отделни щамове на C. difficile, известни като RT027 и RT078. Установено е, че тези два щама получават уникални механизми за метаболизиране на ниски концентрации на трехалоза. Способността им да разграждат трехалозата е свързана със сериозността на заболяването при мишки с хуманизирана форма на C. difficile.

За изследването са използвали цялостен геномен секвениране и сравнителен анализ за определяне на връзката. Работили са с миши модел на инфекция с C. difficile. На мишките се прилага щам на RT027 поколение и диета с или без ниски нива на трехалоза.

Изводите от изследването, публикувано в списание Nature, разкриват, че RT027 щамовете имат единична мутация в трехалозата, която го прави 500 пъти по-чувствителна към трехалоза. В допълнение, дихателната трехалоза повишава вирулентността на щама RT027 в миши модел на инфекция. От друга страна, щамовете RT028 получават четири гена, които участват в метаболизма на трехалозата. Преди проучването причината за появата на болестта на C. difficile в Северна Америка и Европа не е известна.

„Ние предполагаме, че въвеждането на трехалоза като хранителна добавка в храната на хората, малко преди появата на тези две епидемични линии, помогна за появата им и допринесе за хиперструктурирането“, обясни Робърт Бритън, старши автор на изследването.

Бързи факти за инфекцията с Clostridium difficile

Според доклад на Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC), C. difficile е причина за около 500 000 инфекции сред пациентите в Съединените щати за една година. Хората на възраст 65 години или по-възрастни са особено уязвими към тази фатална инфекция. В рамките на 30 дни от първоначалната диагноза на C. difficile, около 29 000 пациенти умират. Тази бактерия, намерена в изпражненията, причинява възпаление на дебелото черво, известно като колит и смъртоносна диария. Когато дадена повърхност, устройство или материал – като тоалетни, вани и електронни ректални термометри – се замърсява с фекалии, тя може да стане резервоар за спорите на C. difficile. Една от най-честите причини за предаването на тези спори е чрез ръцете на здравните специалисти, които докосват замърсена повърхност или предмет.

Лице, което е засегнато от C. difficile, може да получи симптоми като водниста диария или поне три изпражнения дневно в продължение на два или повече дни, треска, загуба на апетит, гадене и коремна болка.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×