(NaturalNews)

Според Американската Асоциация по Хранене, повече от 70 милиона души в САЩ редовно страдат от киселини в стомаха, киселинен рефлукс, синдром на дразнимото черво, коремна болка, подуване на корема и други стомашно-чревни проблеми. Много от тези проблеми са свързани с хранителна чувствителност (особено глутен и млечна), консумация на преработени храни и дисбаланси на чревната флора, докато други често са просто резултат от твърде бързо хранене. Независимо от причината, стомашно-чревните проблеми, почти винаги са неприятни и повечето хора искат да ги премахнат възможно най-бързо.

Въпреки че е важно да се изолират първопричините за повтарящи се стомашно-чревни проблеми за дългосрочно облекчение, на разположение е ефективно краткосрочно облекчение от изненадващо скромен източник: билкови чайове. Трите билкови чайове, изброени по-долу са особено ефективни в това отношение.

Чай от джинджифил

Гастроинтестиналните ползи от джинджифила са били известни в продължение на векове и съвременни проучвания започват да ги доказват. Например, един преглед, публикуван в Food & Function през юни 2013 отбелязва, че коренът от джинджифил е „изключително ценен при лечението на различни заболявания на стомаха.“ Изследователите приписват тези ползи на високите концентрации на антиоксиданти в корена, които помагат за изчистване на разрушителните свободни радикали, отговорни за безброй стомашни условия.

Чаят от джинджифил е далеч по-приятен за консумация от суровия джинджифил. Този чай, който може да се направи у дома чрез накисване на корен от джинджифил (или разтваряне на джинджифил на прах) в чаша топла вода, е особено добър за успокояването на разстроен стомах, лечение на гадене и повръщане при пътуване, както и облекчаване на храносмилането и киселинен рефлукс. Освен това, нови доказателства – като например публикуваното в Obstetrics and Gynecology през април 2005 г. – предполага, че джинджифилът може да помогне за лечение на гадене и повръщане, индуцирани от бременността.

Чай от мента

Подобно на чая от джинджифил, чаят от мента е друг почитан фаворит за лечение на стомашно-чревни проблеми. Според Медицински Център на Университета Мериленд, ментата има свойства, които успокояват мускулите на стомаха и подобряват потока на жлъчката, горчива течност, която помага за усвояването на мазнините в тънките черва. Това, от своя страна, помага на храната да преминава през стомаха по-бързо. Вследствие на това, чаят от мента е особено добър при лечение на синдром на раздразненото черво, подуване на корема, газове и други състояния, които произтичат от лошо храносмилане.

За да направите чай от мента, добавете една или две супени лъжици изсушени листа от мента или 1 супена лъжица пресни листа към чаша топла вода и ги оставете да се киснат в продължение на между 5 и 10 минути. За максимални ползи, пийте чая сутрин или след хранене.

Чай от лайка

Лайката е една от най-благородните и най-безопасни лекарствени билки за консумация и репутацията и като помощ за стомаха със сигурност съперници на джинджифила и ментата. Според доклад, включен в Репорти по Молекулярна Медицина през ноември 2010 г., лайката се „използва традиционно за множество стомашно-чревни заболявания, включително стомашно-чревни нарушения, спазми или колики, стомашно разстройство, метеоризъм (газове), язви и стомашно-чревно дразнене.“

Изследователите също така отбелязват, че лайката е „особено полезна в разсейването на газове, успокояването на стомаха и облекчаване на мускулите, които движат храната през червата.“ В тази връзка, стомашно-чревни ползи от лайката много приличат на тези на ментата, което предполага, че чай, направен от двете билки може да бъде идеална помощ за храносмилането след ядене.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *