Дълго преди появата на съвременната медицина, хората са използвали етерични масла за медицински цели. Маслото от вечнозелен храст, чаено дърво, е особено почитано от древните култури, особено от австралийските аборигени. В действителност, има доказателства, че аборигените са използвали маслата от тяхното местно Melaleuca alternifolia дърво в продължение на векове за лечение на широк спектър от състояния, вариращи от проста кашлица до сериозни кожни заболявания.

Днес маслото от чаено дърво се радва на добра репутация, сравнима с тази на содата за хляб или кокосово масло: здравен продукт, който всеки трябва да има и чиито санитарни и медицински употреби могат да запълнят многобройни книги. Тази статия предоставя трите най-популярни начини за използване на масло от чаено дърво.

Вода за уста

Има добра причина, поради която толкова много продукти за грижа за устата съдържат масло от чаено дърво като централна съставка. В качеството си на мощен антибактериален агент, маслото от чаено дърво е в състояние да убие почти всичко вредно, което пребивава в устата ни. Добавянето на няколко капки масло от чаено дърво към сместа от сода за хляб и пречистена вода, например, прави отличен домашна паста за зъби. Като алтернатива, можете да направите проста, но мощна вода за уста чрез смесване на няколко капки масло от чаено дърво с пречистена вода. Жабурете в продължение на няколко минути след измиване на зъбите. Някои хора обичат да добавят ментово масло към сместа, за да се подобри вкуса му.

Между другото, ако  сутрешната ви рутина се състои от издърпване (жабурене) със сусамово или слънчогледово масло, помислете за добавяне на няколко капки масло от чаено дърво, за да даде допълнителна антибактериална сила. Онези от вас, които правят издърпването (жабуренето), използвайки кокосово масло, не е нужно да правите това, тъй като кокосово масло е антибактериално.

Грижа за кожата

Тъй като маслото от чаено дърво има антимикробни, противогъбични както и антибактериални свойства, то може да помогне за лечение на почти всяко заболяване на кожата чрез локално приложение. Ако страдате от акне, псориазис, екзема, ухапвания от насекоми, порязвания, обриви или всякакъв друг проблем с кожата, нанесете масло от чаено дърво на засегнатата зона с помощта на памучен тампон и оставете да се абсорбира за поне няколко часа или за една нощ.

Забележка : Въпреки че това е природен продукт, когато се използва масло от чаено дърво за лечение на някои кожни заболявания може да бъде напразно, ако тези проблеми произтичат от някои диетични или начина на живот въпроси, които остават недиагностицирани. Например, много от хората несъзнателно страдат от често срещаните кожни заболявания като акне или екзема, дължащи се на непоносимост към глутен. Следователно, ако маслото от чаено дърво или други антимикробни продукти не могат да излекуват определени състояния, то това състояние вероятно има дълбока причина, която трябва да се намери, преди да се разглеждат всички остатъчни симптоми.

Почистващ препарат

Кой се нуждае от изкуствени и надценени битови почистващи препарати, когато маслото от чаено дърво може да убива микроби  също толкова добре, без да изпълва вашата къща с химикали? За да направите домашен препарат за почистване, просто трябва да комбинирате две супени лъжици масло от чаено дърво с две чаши пречистена вода в спрей бутилка. Може да се използва на почти всички повърхности в дома, от кухненския плот до тоалетната чиния.

Източник: Michael Ravensthorpe

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

4 thoughts on “Три невероятни начини за използване на маслото от чаено дърво”
  1. оказва се, че действа доста добре при кожни проблеми.гледам,че съм си взела на natures way. малко смърди в смисъл,че не като да не мирише но миризмата е свежа и усещам как прониква в кожата.

  2. чаеното дърво принципно наистина помага при кожни проблеми. аз препоръчвам на нейчъръс уей,по мое мнение то е най-ефикасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *