(NaturalNews)

Подправките са известни с това, че подобряват вкуса на ястията, но това не е единствената им функция. Въпреки тяхната употреба в кухнята, проучвания продължават да доказват, че много подправки притежават и неоспорими лекарствени стойности.
Диабетът засяга приблизително 24 милиона души само в Съединените щати. Трите подправки, изброени по-долу, попадат в категорията подправки, които могат да намалят нивата на кръвната захар.

Куркума

Според едно проучване, проведено през 2012 г. в Медицински университет в Китай, пациенти с диабет тип II, приемали по 300 мг дневно куркума в продължение на три месеца и са имали значително по-голям спад в нивата на кръвната захар, инсулинова резистентност и хемоглобин A1, отколкото тези, които приемали плацебо. Изследователите приписват този резултат на впечатляващите нива на куркумин, естествен антиоксидант и противовъзпалително, който придава оранжево-жълт цвят и е свързан с безброй други ползи за здравето.

Въпреки, че куркумата най-често се добавя към къри и оризови ястия, може да се добави към салатни дресинги, бъркани яйца, печени зеленчуци, супи и много повече. Може да смесвате куркумата с вода, мляко, ябълков оцет или кокосова вода. Кокосовото мляко е особено добър избор, тъй като то е почти идентично по състав с кръвната плазма и така може да помогне за по-лесното достигане на хранителните вещества на куркумата до нашите клетки.

Лют червен пипер

Според проучване, публикувано в изданието на Американското списание за Здравословно хранене през 2006 г., пациенти са имали значителен спад в нивата на кръвната захар в между 20 и 120 минути след ядене на храна, съдържаща лют червен пипер. Тези резултати са довели изследователите до заключението, че лютият червен пипер може да подобри чувствителността на тъканите към инсулин, което води до намаляване  нивата на кръвната захар с течение на времето.

Въпреки, че лютият пипер се консумира най-често суров, той съдържа всички активни съставки и когато е под формата на прах. Може би най-известната от тези съставки е капсаицинът, който е известен със своите обезболяващи и изгарящи  мазнините свойства. При проучвания на Университета в Улсан от 2011 г. –  капсаицинът е отговорен за способността на лютия червен пипер да понижава кръвната захар.

Риган

Според проучване на списанието Природна медицина през януари 2008 г., са открити глюкозиди в ригана, които може да помогнат за понижаване на кръвната захар.
Доста ароматен, риганът е невероятна подправка, която може да се добавя в чайове или безброй ястия, включително и в повечето италиански ястия. Лицата, които искат да намалят или стабилизират нивата на кръвната си захар трябва да добавят тази подправка в диетата си. Просто не забравяйте да купувате органичен риган за оптимални ползи.

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×