(NaturalNews)

Тъй като текущата ерозия на почвата продължава да изчерпва хранителната стойност на много от нашите здравословни плодове и зеленчуци, все повече и повече хора започват да търсят по-малко конвенционални храни, които отговарят на техните ежедневни потребности на витамини и минерали. Всъщност, продажбите на малко известни, но богати на хранителни вещества храни като меласа, моринга и корен от мака продължат да се покачват. Същото се отнася и за пчелните продукти, които са известни с техните изключително впечатляващи профили. Пчелните продукти, изброени по-долу, са особено здравословни и засрамват повечето търговски добавки за здравето.

Пчелен прашец

Пчелният прашец (наричан още пчелен хляб) е цветен прашец, който е бил опакован в гранули от пчелите работнички, за да помогне за храненето на младите пчели в кошера. Заради това, не е изненадващо, че пчелният прашец съдържа всички съществени елементи на живота, той е „пълноценна храна“, също като яйцата и суровото мляко.

Например, средното топче пчелен прашец, се състои от приблизително 40 процента протеин, който включва най-малко 18 аминокиселини. Пчелният прашец съдържа също витамини B, C, E и D, важни ензими, подпомагащи храносмилането, каротини, незаменими мастни киселини, полизахариди и безброй микроелементи като желязо, цинк, магнезий и мед. Пчелният прашец е богат на антиоксиданти, борещи се с рака, включително и супер-антиоксиданта рутин, който според изследователи от Института по пчеларство в Таранов, Русия, има способността да заздравява нашите капиляри.

Прополис

Прополисът е лепкаво, кафяво вещество, направено от пчелна слюнка и смола от дървесна кора, която се използва от пчелите, за да запечатат кошерите си от нашественици. Въпреки че може да не звучи твърде апетитно, прополисът е фантастична суперхрана, която е ценена в продължение на векове в Европа, заради своите лечебни свойства.

Също като пчелния прашец, прополисът се състои от голяма концентрация на хранителни вещества. Той съдържа големи количества от витамините А, В, С и Е, както и много аминокиселини, антиоксиданти и над 60 микроелементи, ефективно покриващи пълния спектър от А (антимон) до цинк. Всички тези хранителни вещества работят в тандем за подпомагане на естествените процеси на нашето тяло“.

Прополисът се радва на значително количество научни изследвания. Всъщност, последните проучвания са установили, че прополисът съдържа противоракови, противовъзпалителни, антисептични и имуностимулиращи свойства. Други проучвания също са открили, че прополисът съдържа ползи против стареене и че дори може да лекува зъбна плака.

Пчелно млечице

Пчелното млечице е гъсто, млечно-бяло вещество, което се секретира от жлезите на пчелите работнички да хранят ларвите и кралицата. Друга невероятна „пълноценна“ храна, пчелното млечице е пълно с витамини A, C, B ​​и E, антиоксиданти и протеини (включително всичките осем незаменими аминокиселини), и се гордее с минерален профил, сравним с тези на пчелния прашец и прополиса.

Подобно на прополиса, пчелното млечице е било подложено на безброй изследвания. Изследователите са открили, че то може да потисне доставките на кръв към туморите, подобрява инсулиновата резистентност и кръвното налягане и премахва неприятелските бактериални култури от телата ни. Освен това, пчелното млечице стимулира производството на естроген, който помага за стабилизиране на менструалния цикъл при жените и подобрява морфологията на спермата при мъжете.

Съвети за закупуване

Всичките три продукта изброени по-горе имат сходни хранителни профили, така че няма значение кой ще изберете. Ако никой от тях не ви привлича, разбира се, винаги остава опцията от суров мед.

Независимо кой продукт ще изберете, обаче, се уверете, че е органичен и непреработен. Освен че са по-здравословни, продуктите от органични продавачи са много по-вероятни да идват от пчели, които са третирани добре.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×