бамя

(NaturalNews)

Запекът е едно от най-честите медицински състояния, засягащо хората днес. Всъщност, Американското Дружество на Чревните и Ректални Хирурзи твърди, че около 80 процента от хората ще страдат от редки изхождания в някакъв момент от живота си. Докато промени в околната среда, неправилно хидратиране и липсата на физически упражнения често допринасят за запек, по-голямата причина за хронични случаи е лоша диета. В действителност, от появата на преработените храни средният американец консумира само 12 до 15 грама фибри на ден – далеч по-малко от препоръчителните 25 до 30 грама.

Въпреки че консумацията на по-богати на фибри храни е един ефективен начин за лечение на запек, има и друг вид храни, които са особено мощни в това отношение: слизести храни. Това са храни, богати на растителен клей, гъста, лепкава субстанция, която се плъзга надолу по стомашно-чревния тракт и помита натрупаните отпадъци. Трите храните, изброени по-долу са с особено високо съдържание на слузно вещество, което ги прави чудесен избор за лечение на дългосрочна нередовност.

Бамя

Вероятно най-известната слизеста храна е бамя, високо, цъфтящо растение, което се отглежда в много топли региони на света. Това растение дава ядливи зелени шушулки, които при варене стават доста мазни – доказателсво за техните гъсти концентрации на слузно вещество. Това слузно вещество е доказано, че смазва червата, като преминава през тях, успокояващо възпалените области, поглъщащо излишната вода и токсини и промиващо дебелото черво.

Много изследвания са доказали чревните ползи на бамята. Например, едно изследване, публикувано в Публичната Библиотека за Наука, установява, че шушулките на бамята притежават значителни антиадхезивни свойства. С други думи, те могат да отстранят слепващото вещество между бактериите и стомашната тъкан, предотвратявайки пролиферацията на разрушителни бактериални култури, като например Хеликобактер Пилори. Друго изследване, публикувано в Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences, открива, че нежните, меки текстури на фибрите в бамята „стабилизират кръвната захар чрез регулиране на скоростта, с която се абсорбира захарта от стомашно-чревния тракт.“

Хлъзгав бряст

Хлъзгавият бряст е вид бряст, роден на източната част на Северна Америка. Както подсказва името, дървото е пълно със слузно вещество и вътрешната кора е била използвана от американските заселници в продължение на десетилетия за лечение на стомашно-чревни оплаквания, като лошо храносмилане, възпаление и запек.

Лесно е да се намери хлъзгав бряст на прах онлайн или в здравните магазини, и е страхотен за чай, който е доказан демулсент (лекуващ лигавиците) както и слабително. Например, изследване, публикувано в Списание по Алтернативна и Допълнителна Медицина, открива, че формулировка, съставена от няколко природни лекарства (включително кора от хлъзгав бряст) „значително подобрява навиците на червата и симптоми на раздразненото черво при пациенти със преобладаващ запек при симптом на раздразненото черво.“

Семена Чиа

Чиа семената са многоцветни семена с овална форма на растението чиа от Централна Америка. Въпреки че са сухи и твърди в нормалното си състояние, тези силно питателни семена съдържат високи нива на слузно вещество. Накисването им във вода в продължение на най-малко 30 минути прави този факт съвсем очевиден – семената стават покрити с хлъзгав гел и започват да приличат на жабешки яйца!

Консумирането на две или три супени лъжици от тези, напоени с вода чиа семена, в идеалния случай първото нещо сутрин преди храна, е чудесен начин да хидратирате тялото и да изчистите дебелото черво. Тяхната лепкава природа ги прави също подходяща храносмилателна помощ за хора, страдащи от стомашен дискомфорт след хранене.

Други слизести храни с естествени слабителни свойства включват ленено семе, корен от бяла ружа, алое вера, кактус, сминдух, морски зеленчуци (особено келп и ирландски мъх), корен от женско биле и китайски ямс.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *