(NaturalNews)

Множество здравословни проблеми засягат хората, живеещи в съвременната цивилизация. Един от тях е кариесът на зъбите. С изобилието на нездравословна храна, става все по-трудно за обикновения човек да поддържа диета, която е оптимална за тялото и устата. Все пак, има лесни начини за предотвратяване на кариеси и поддръжка на чиста, свежа уста без голяма инвестиция на време и пари.

1. Прекарвайте известно време на открито. Последни проучвания показват, че хората, които получават достатъчно витамин D, може да намалят образуването на кариеси на половина. Слънцето е естествен източник на витамин D, така че се опитайте да прекарате поне 10 минути на слънце всеки ден. Ако работите на закрито или не можете да излизате често навън, включете добавка в храната, която съдържа витамин D или яжте храни, които са богати на него. Храни, богати на витамин D, включват  жълтъци от яйце, гъби шийтаке и риби като сьомга, сардини, скумрия, херинга, сом и риба тон. Рибеното масло е друг голям източник на витамин D.

2. Пийте зелен или черен чай. Проучвания показват, че компонентите в зеления и черния чай пречат на бактериите, образуващи кариеси в устата да разяждат зъбния емайл. Зеленият и черен чай съдържат здравословни антиоксиданти, от които се възползва цялото тяло. За да предотвратите унищожителния бактериален ефект, не добавяйте захар или сметана в чая.

3. Дъвчете дъвки с ксилитол. Ксилитолът е естествен подсладител, който предотвратява развитието на бактерии в устата до неконтролирани нива. Ксилитолът също така има способността да подпомага физическата реминерализация на зъбите и да ги укрепва срещу бъдещи бактериални киселинни атаки. Друг добър начин да се включи ксилитол в редовната ви дентална рутина е да се използва  паста за зъби или вода за уста с ксилитол.

В днешния забързан свят, повечето хора просто не разполагат с време или енергия за защита на тяхното стоматологично здраве. За щастие, предотвратяването на кариеси не трябва да отнема огромни усилия. С простите стъпки, изброени тук, предотвратяването на кариеси може да стане без усилия, дори приятна част от деня, като същевременно намаляване на скучните хигиенни рутини и оставяйки повече време и енергия за наистина важните неща в живота. (Разбира се, здравата устата също е много важна!)

Източник: http://www.naturalnews.com/040153_cavities_xylitol_gum_dental_health.html#ixzz2SIXbO6E6

Автор: Zach Calantini-Miller

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×