(NaturalNews)

Лечебните свойства на гъбите са известни от векове. Например традиционната китайска медицина отдавна препоръчва консумацията на някои ядливи гъби за лечение на сериозни заболявания като диабет и високо кръвно налягане. По същия начин европейските цивилизации са ценили местните на континента гъби, заради техните впечатляващи подмладяващи способности.

Въпреки техните уважавани репутации като лекарствени, ядливите гъби обаче остават най-обичани, заради своите противоракови ползи. Всъщност, ще ви бъде трудно да намерите такава, която не съдържа поне някакви свойства за борба с рака. Казвайки това, трябва да знаем, че не всички гъби са  равни,  някои са по-ефективни при борбата с рака, отколкото други. По-долу е даден списък от три гъби, които според текущите научни изследвания са изключително ефективни при инхибиране на ракови образувания.

Шийтаке

Шийтаке е ядлива кафява гъба, която вирее в горите на Източна Азия. Тя се счита за символ на дълголетието в Япония и не е трудно да се разбере защо: освен че е изключително богата на микроелементи, като мед, магнезий, витамини от групата В, шийтаке също е изпълнена с антиоксиданти, борещи се с рака, като селен. Освен това, според Раковия център Sloan-Kettering, шийтаке съдържа лентинан, бета-глюкан, който стимулира имунната система, като по този начин активира определени протеини и клетки (като макрофаги и Т-клетки), които се борят с рак.

Майтаке

Майтаке е кафява гъба, която расте в основите на дъбови дървета в Япония и Северна Америка. За разлика от малката шийтаке, майтаке може да нарасне до повече от 20 килограма, подвиг, който им е спечелил титлата „Царят на гъбите.“

Според продължаващите изследвания с пациенти с рак, част от майтаке, известна като „MD-фракция“ има способността да потиска туморни образувания. Един японски доклад за MD-фракцията, озаглавен „Може ли MD-фракцията на майтаке да помогне на пациентки с рак?“ установил, че пациентите, страдащи от рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на белия дроб изпитват между 58.3-68.8 процента подобрения в състоянието си, след като са били хранени с екстракти от майтаке през продължителен период, а пациентите с рак на стомаха и рак на мозъка са изпитали между 10-20 процента подобрения. В доклада се заключава, че майтаке заслужават репутацията си на гъби за борба с рака.

Рейши

Използвани в древната китайска медицина за повече от 2000 години, гъбите рейши са едни от най-старите култивирани гъби за лекарствено използване и техните противоракови способности са легендарни. В действителност, сушени рейши на прах са били използвани като популярен агент на химиотерапия още от времето на древен Кита, и съвременните фармацевтични компании продължават да добавят екстракти от рейши към някои антитуморни лекарства като MC-S.

Проучвания показват, че консумацията на рейши в дългосрочен план предотвратява туморната пролиферация и растеж, чрез увеличаване  нивото на антиоксидантите в кръвната плазма на индивида, докато повишава имунитета на хора, страдащи от напреднал стадий на рак. В едно проучване от Лаборатория за ракови изследвания в методистки изследователски институт в Индианаполис, гъбите рейши са показали, че потискат миграцията на агресивни ракови клетки в простатата и гърдите при пациенти с рак. Авторите заключават, че рейши „ясно демонстрира противоракова активност в опити с ракови клетки и е възможно да има терапевтичен потенциал като хранителна добавка за алтернативно лечение за рак на гърдата и рак на простатата.“

Моля, обърнете внимание, че за разлика от шийтаке и майтаке, които се усвояват лесно, когато са сготвени, рейши има втвърдена „дървениста“ текстура и е изключително трудна за обработване от стомасите ни. Ето защо, е най-добре рейши да бъде консумирана във форма на екстракт за оптимално усвояване.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *