(NaturalNews)

Добре известен факт е, че собствениците на домашни любимци като цяло са по-щастливи и по-здрави, отколкото хората, които не споделят живота си с животни-компаньони. Например, децата, които растат в семейства, които притежават домашни любимци, са с по-малка вероятност да страдат от инфекции, алергии, астма и други общи заболявания в детска възраст, според последните проучвания. Въпреки това, животните пренасят микроби и риск от заразяване на хора със заболявания.

Повечето собственици на домашни любимци ще се съгласят, че техните животински приятели им осигуряват емоционална подкрепа. Те могат да помогнат на собствениците си да преодолеят депресия или намаляване на тревожността, стреса и кръвното налягане. Възрастните хора се възползват от упражняването и другарството, което кучето може да осигури. Много хора ще признаят, че споделят своите легла или домове с техните домашни любимци, но колкото и да са обичани, косматите приятели пренасят паразити, които могат да бъдат вредни за хората.

Паразити, пренасяни от кучета и котки

Въпреки, че можем да избегнем директен контакт с изпражненията на домашни любимци, не винаги можем да бъдем сигурни, че те са хигиенични. Кучето може да си оближе задните части и след това да оближе лицето ви, като по този начин предава паразити. Кученцата могат да предадат бактерията Кампилобактер в техните изпражнения и това може да доведе до инфекция на стомашно-чревната система. Симптомите включват диария, треска, стомашни спазми, гадене и повръщане. В най-лошия случай, това може да доведе до по-сериозно състояние, наречено синдром на Гилен-Баре, заболяване, което се появява, когато имунната система на организма атакува част от нервната система.

Анкилостома е често срещана при домашните любимци и ако бъде предадена на хората причинява сърбеж и повдигнати червени линии, където ларвите се заселват под кожата. Чесането може да доведе до бактериална инфекция. Кръглите червеи или Нематодите също са срещани и симптоми включват умора, гадене, стомашни спазми, възпаление и загуба на тегло. Ларвите могат да отидат до черния дроб и да причинят допълнителни щети.

Някои тении на кучета и котки, като тения Dipylidium caninum, могат да заразят и хората. Други често срещани паразити на домашни любимци включват дирофилариоза (сърдечен червей), трихуриди и кърлежи. Дерматофитозата е гъбична инфекция, която лесно се предава чрез контакт с домашни любимци. Бактерии Лептоспира се отделят чрез урината на животните и излагане може да предизвика лептоспироза, инфекция със симптоми, които включват суха кашлица, треска, главоболие, мускулна болка, гадене и повръщане.

Котките могат да пренасят паразит, наречен Токсоплазмоза гонди (Toxoplasma Gondii). Предавани на хората, тези паразити са вероятно свързани с психични проблеми, включително шизофрения.

Според Националния Център за Инфекциозни Болести, малко е вероятно човек да се зарази с паразити само с притежаването на домашен любимец, но е важно да се гарантира, че животните се поддържат чисти и без паразити.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Fleur Hupston

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *