(NaturalNews)

Копърът е ароматна билка, характерна за района на Средиземноморието. Семената на тази билка имат много мощни храносмилателни ползи и невероятни ползи за бебета с колики, като най-широко използваният вид е резене или див копър (Foeniculum Vulgare). Нека да разгледаме някои от най-невероятните ползи на това растение.

Подобрява храносмилането и намалява газовете

Една от най-големите ползи на семената от резене е способността им да подобряват храносмилането и да освобождават задържаните газове в червата. Високото им съдържание на летливи масла (анетол, фенхон и естрагол) са основните вещества, които ефективно изчистват газовете в червата. Чрез подобряване на храносмилането, семената карат храната да се придвижва по-бързо през тялото ви; следователно има по-малък шанс за натрупване на газове.

Един от откритите начини, по който семената и техните летливи масла са били отговорни за подобряване на храносмилането е чрез стимулиране  производството на жлъчка. Храносмилателните ползи на семената от копър са толкова добре известни, че в Индия, след ядене, често се дъвчат семена от копър. За добавяне на храносмилателните ползи от копъра, дъвчете една щипка (1/2 чаена лъжичка) органични семена от копър след хранене и ги поглъщайте! Дъвченето на семената помага още и за освежаване на дъха! Друга алтернатива е да се прави и пие чай от семена на копър, като се накиснат в гореща вода в продължение на 5 минути.

Намаля коликите при бебета

Един естествен начин да се намали интензивността на коликите при кърмачета е чрез устно прилагане на масло от семена на копър! Според проучване, публикувано през 2003 г. в Алтернативни терапии в здравето и медицината, устно прилагане на маслена емулсия от семе на копър на бебета с колики, сравнено с плацебо, би могло значително да намали симптомите и да подобри тяхното състояние. Това осигурява страхотна природна алтернатива на обикновено препоръчваното фармацевтично лечение с дицикломин хидрохлорид.

(Нещо, което трябва да се отбележи за копъра е, че  не се препоръчва да се консумира от кърмачки или бременни жени. Също така, в големи дози може да доведе до някои наркотични ефекти.)

Семената от копър притежават невероятни ползи! От подобряване на симптомите на коликите при бебета до намаляване на газовете ви. Семената от копър осигуряват естествена алтернатива, която си струва да се опита! Така че, ако чувствате, че храносмилането ви не е нормално и имате натрупване на газове, вземете една щипка семена от копър! Хората, с които сте в същата стая, ще ви благодарят за това!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. Anderson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×