(NaturalNews)

Научната общност пусна още добри новини за ползите  от шоколада – умерената консумация може да намали риска от инсулт при мъжете. Предишни изследвания са показали, че тази прекрасна храна намалява риска от инсулт при жените, както и подобрява здравето на сърцето и мозъка при двата пола. Тази последна новина дава още една причина на мъжете, любители на шоколад, да се отдадат на това лакомство, но само да не прекаляват.

Авторът Сузана Ларсон казва за Fox News, че имало логика да се проучи ефекта на шоколада върху инсулт, тъй като вече е доказано, че той  понижава кръвното налягане и LDL холестерола, и двете от които са рискови фактори за този сърдечно-съдов резултат. Така че следващата логична стъпка е била да се погледне инсулта.

В изследването, учените разглеждат хранителните навици на 37000 шведски мъже в продължение на 10 години, идентифицирайки близо 2000 участници, които претърпели инсулт по време на този период. Резултатите показват, че мъжете, които консумират приблизително една трета чаша шоколадови бонбони, понижили риска от инсулт със 17%, в сравнение с тези, които избягват шоколада. Дори и след разглеждане на други данни за рискови фактори, събирани за мъжете, като затлъстяване, високо кръвно налягане и тютюнопушене, резултатите все още се поддържат.

Макар, че повечето от мъжете в проучването ядат млечен шоколад, Ларсон очаква, че резултатите би били същите и с тъмната разновидност. Въпреки това, тя препоръчва тъмния шоколад като по-добър избор, защото би било необходимо да се яде само половината от количеството, за да се получи същия ефект. Яденето на по-малко от тази богата храна ще намали риска от увеличаване на теглото, обяснява Ларсон.

Докато учените не знаят защо шоколадът дава тази полза, Ларсон предполага, че това може да се дължи на съдържанието на флавоноиди, съединения, които изглежда подобряват сърдечносъдовото здраве чрез антиоксидантни, противовъзпалителни и антисъсирващи ефекти. Тя казва: „Има няколко потенциални механизми“.

Тъй като шоколадът е с високо съдържание на мазнини, захар и калории, Ларсон и други експерти подчертават за ограничаване на консумацията до умерено количество. Вместо да се фокусират единствено върху шоколада, авторите се застъпват зад упражненията и яденето на здравословна храна.

Въпреки, че причинно-следствената връзка между шоколада и намален риск от инсулт не е установена, връзката между двете определено е доказана. Изследването е публикувано в онлайн версията на списание Неврология.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Mary West

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×