(NaturalNews)

Употребата на понижаващите холестерола лекарства статини може да удвои риска от развитие на диабет, показва проучване, проведено от изследователи от Северна здравната система на Тексас VA и Югозападния Университет на Тексас, което е публикувано в Списание по обща вътрешна медицина на 28 април.

Предишни изследвания са показали връзка между използването на статини и повишени нива на диабет, но новото изследване е първото, което показва, че статините изглежда увеличават риска от диабет, дори в иначе здрави хора, които не са предразположени към болестта.

„В нашето изследване, употребата на статини бе свързана със значително по-висок риск от ново начало на диабет, дори и в много здраво население“, заяви водещият автор Ишак Манси. „Знаеше се за риска от диабет със статините, но до този момент се смяташе, че това може да се дължи на факта, че хората, на които са били предписвани статини са имали по-големи медицински рискове от самото начало.“

По-вероятно да има усложнения с диабета

Изследователите разглеждат медицинските картони на около 26000 души, които са били включени във военната система на здравеопазване Tricare в периода между октомври 2003 г. и март 2012 г. Те са използвали особено стабилен метод за анализ на данни, известен като съвпадение на оценка за склонност (PSM), в която 3351 потребители на статини са съвпадани с равен брой на не-потребители, които са много подобни на тях в 42 отделни здравни и демографски променливи. Това се счита за особено ефективен начин на изключване на потенциални смущаващи фактори.

Анализът показа, че хората, които приемат статини са имали 87 процента по-висок риск от развитие на диабет. Диабетът, който са развили е по-вероятно да бъде сериозен; потребителите на статини са били с 250% по-голяма вероятност да развият диабет с усложнения, отколкото хората, които не ги използват.

Изследването е първото, което показва връзка между статини и усложнения от диабет. Потвърждавайки предварителни резултати, анализът показа също, че потребителите на статини са били с 14 процента по-голяма вероятност да са с наднормено тегло.

Изследователите също извършват по-конвенционален анализ, директно сравнявайки около 4000 потребители на статини в пробата с 22000 не-потребители, докато контролират някои известни рискови фактори. Този анализ установил, че потребителите на статини са с повече от 100% по-голяма вероятност да развият диабет, отколкото не-потребителите.

И двата метода на анализ показват, че колкото по-висока доза от статини приема човек, толкова по-висок е рискът от затлъстяване, диабет и усложнения от диабета.

Промените в начина на живот, по-безопасни и по-ефективни

Проучването показва, че краткосрочните проучвания, използвани за одобряване на лекарството може да не „описват напълно рисковете и ползите от дългосрочната употреба на статини“, казва Манси.

Пациентите трябва да бъдат информирани за пълните рискове от лекарствата, които предписват лекарите, добавя той.

„Познаването на рисковете може да мотивира пациента да се откаже от пушенето, вместо да поглъща таблетки, или да отслабне и да се упражнява“, казва Манси. „В идеалния случай, по-добре е да се направят тези промени в начина на живот и да се избегне приемът на статини, ако е възможно.“

Покачващ се брой научни изследвания, предполагат, че статините не са само опасни, но дори не намаляват честотата на сърдечно заболяване или смърт. В действителност, някои изследвания показват, че статините могат в действителност да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото въпреки че статините са добри при понижаване на холестерола, нови открития предполагат, че холестеролът в кръвта е просто маркер на риска от сърдечни заболявания и не е причина за заболяването.

Един скорошен анализ, публикуван в Експертен преглед на клинична фармакология заключава, че ползите от статините са били последователно преувеличавани, докато техните рискове са омаловажавани. Анализът показва, че статините намаляват сърдечно-съдови заболявания само с един нищожен процент. По-големите ползи, заявявани от застъпниците на лекарството, са „статистическа измама“, казват те.

„Неблагоприятните последици, понесени от хората, приемащи статини са по-чести, отколкото се съобщава в медиите и в медицински конференции,“ пишат изследователите. „Скромните сърдечно-съдови ползи от лечението със статини са повече от начало на повишена честота на рак, катаракта, диабет, нарушения на когнитивните функции и мускулно-скелетни смущения.“

(Natural News Science)

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *