(NaturalNews)

За повече от десетилетие учените събират доказателства в подкрепа на способностите за борба с рака, свързани с консумиране на броколи и други членове на семейство кръстоцветни. Предишни изследвания са показали, че това семейството супер-храни влияе пряко върху експресията на повече от 400 гени веднага след яденето на вкусните зеленчуци. Допълнителни изследователски организации показват също, че консумацията на броколи може да играе важна роля за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Точния метаболитен път за превенцията на заболяванията беше неизвестен в голяма степен към днешна дата.

Екип от изследователи от Института по Хранителни Изследвания на Великобритания са публикували резултатите от работата си в Американски Вестник по Клинично Хранене, за да обяснят как метаболитните промени, предизвикани от консумацията на броколи с висок глюкорафанин, могат да са причината за предложените ползи за здравето и за способността за борба с рака на семейство кръстоцветни. Учените отбелязват, че това изследване дава първото доказателство от изследвания върху хора за възможния механизъм на предполагаемите способности за намаляване на риска от хронични заболявания и рак на глюкозинолатите, включително глюкорафанина, намиращ се в броколите.

Броколите и кръстоцветните съединения обновяват критичната митохондриална функция за предотвратяване на хронични заболявания

Изследователите дават специален културен сорт броколи, комбинация от диво и комерсиално броколи, съдържащ високи нива на глюкорафанин, на деветнайсет доброволци всяка седмица в продължение на три месеца. Те сравнили една група с други две групи, които са яли една и съща храна, с изключение на това, че едната консумирала комерсиално броколи, а третата не консумирала кръстоцветни. Екипът отбелязва, че тези, които ядат зеленчуци, богати на глюкорафанин, показали признаци на подобрен метаболизъм.

Учените установили, че често срещащо се съединение в кръстоцветните, известно като сулфорафан, подобрява химическите реакции в митохондриите, източник на захранване на нашите клетъчни механизми. Проучването установило, че глюкорафанинът помага за „пренастройване“ на метаболитните процеси в клетките, които се разстройват с възрастта. Водещият автор, д-р Ричард Митхен коментира: „Смятаме, че  се дават някои доказателства за това защо хората, които ядат храни, богати на броколи, запазват добро здраве … митохондриите са много, много важни и когато започват да се объркват, това води до много от болестите на стареенето.

Диетолозите, извършващи проучването, препоръчват яденето на броколи от два до три пъти седмично. Други, насърчаващи здравето, членове на семейство кръстоцветни зеленчуци са брюкселско зеле, зеле и карфиол. Д-р Митхен заключи „Смятаме, че това е важно, защото показва измерим ефект върху метаболизма на хората, който заема централно място в цялостното ни здраве и може да обясни разнообразната гама от благоприятни ефекти, които са показани по-рано от много наблюдателни диетични проучвания.“ Важно е да се отбележи, въпреки, че това проучване използва специално концентриран вид броколи, за да се получат посочените резултати, потреблението на комерсиално броколи и кръстоцветни са показали, че имат подобни противоракови свойства, когато се ядат за по-дълъг период от време.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×