Бисфенол А (BPA) е химическо съединение, което често се среща в пластмаси и други покрития. Скорошно изследване показва, че този химикал създава сериозни рискове за здравето на хората. Но все още има много дезинформация за BPA. Така че тук са няколко митове и факти, които да ви помогнат за изчистване на неяснотите.

Мит: консервираните храни имат по-малко BPA от бутилките за вода и бебешките бутилки.

Факт: тестовете показват, че консервираните храни имат по-големи количества BPA, отколкото бутилките за вода. Имайте предвид, че нивата на BPA в бутилките за вода се увеличават, когато те се нагряват.

Мит: BPA от консервни кутии се неутрализира в тялото и то не може да навреди на вашето здраве.

Факт: няколко проучвания показват, че BPA от консерви може да съсипе здравето ви. Последиците от него при проведени проучвания ги свързват с аборти, безплодие, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Мит: Излагането на ниски количества BPA не оказват отрицателно въздействие.

Факт: излагането на ниски количества BPA може да доведе до хормонален дисбаланс, а рисковете са по-високи за деца.

Освен това, повечето хора са изложени на този химикал повече от веднъж. Така че тези малки количества ще имат сериозни последици в дългосрочен план. Въпреки че учените не са установили никакви ефекти на ниските дози BPA, те смятат, че те може да ви наранят през идните години.

Мит: не е невъзможно да се избегне BPA, тъй като алтернативите са скъпи.

Факт: Има неща, които можете да направите днес, за да се намали експозицията на BPA. Може да се купуват замразени храни или сушени храни вместо консерви.

Мит: само групи за защита се интересуват от BPA.

Факт: различни страни са забранили BPA, особено в бебешки продукти. Някои от тези страни включват Канада, Китай, ЕС, както и няколко други страни.

Мит: органични консервирани храни са безопасни, те не съдържат BPA.

Факт: изследователите са установили, че консерви с органични храни също съдържат BPA. За съжаление, производителите не споменават, че самата кутия/опаковка може да има вредни химикали.

 

Автор: Twain Yobra

Източник: http://blogs.naturalnews.com/facts-myths-bpa-everyone-know/

Напиши коментар

Добави обява

×
×