фитинова-киселина

Фитовата киселина, позната също като фитат, е основната форма за съхранение на фосфор. Тя е известна най-вече със своите вредни последици за здравето, а именно със способността си да възпрепятства правилното усвояване на минералите и да причинява стомашно-чревни проблеми, когато се консумира в излишък. Макар и широко считана за анти-хранителна, фитиновата киселина всъщност има многобройни ползи за здравето, които варират от това, че действат като антиоксидант като хипохолестеролемично вещество. Освен това, преодоляването на вредните ефекти на фитиновата киселина може да се постигне чрез приемане на всеядна диета със специален фокус върху растителните храни.

Основните източници на фитични киселини са зърнените храни и бобовите растения, като някои известни източници включват пшенични трици и ленени семена.

Медицински употреби на фитинова киселина

Фитовата киселина има антиоксидантни свойства, които се подобряват чрез печене на храни, които са богати на това хранително вещество. Антиоксидантните ефекти на фитиновата киселина са полезни за организма, тъй като те могат да неутрализират свободните радикали и да предотвратят окисляването.

Има способност за свързване с тежки метали и други вредни вещества, най-вече уран, желязо и манган. Въпреки че те са от съществено значение, прекомерният манган и желязото могат да бъдат опасни за здравето на хората, а фитиновата киселина гарантира, че тези минерали не се натрупват в организма. Заради този минерален хелатообразен ефект се счита, че фитиновата киселина също е потенциален противораков агент, тъй като може да обърне растежа на канцерогените.

Пациентите с диабет могат да се възползват от фитиновата киселина, тъй като е наблюдавано понижаване  нивата на кръвната глюкоза чрез забавяне на скоростта на смилаемост на нишестето.

Фитиновата киселина може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания по два начина: първо, тя пази артериите от втвърдяване, второ, възпрепятства образуването на тромбоцити и по този начин възпрепятства съсирването на кръвта.

Тъй като може да попречи на образуването на калциеви оксалатни камъни, фитиновата киселина може да помогне за предотвратяването на камъни в бъбреците.

Известно е, че фитиновата киселина предотвратява появата на остеопороза чрез увеличаване на костната минерална плътност.

Системи на тялото, които могат да се възползват от фитинова киселина

Благодарение на многобройните си здравословни ефекти, фитиновата киселина може да бъде полезна за сърцето, костите, бъбреците и кръвта.

Резюме
Фитиновата киселина е известна с това, че е анти-хранителна, въпреки това има много ползи за здравето. Фитиновата киселина може да поддържа здравето на бъбреците, кръвта, сърцето и костите. Освен това, тя може да предотврати някои заболявания като остеопороза, сърдечни заболявания и бъбречни камъни.

 

Автор: Frances Bloomfield

Източник: https://www.naturalpedia.com/

Напиши коментар

Добави обява

×
×