(NaturalNews)

Фталатите, химикали, използвани за омекотяване на пластмаси, са открити в много продукти за лична хигиена, като  спрейове за коса, парфюми, лак за нокти, слънцезащитни кремове и лосиони. Те се използват и в медицински изделия, има ги и в някои хапчета (където те често са част от покритието), в детски играчки и пластмасови контейнери за храна, както и в такива продукти като подови и стенни покрития. Новата миризма на кола, което прави горди собствениците, се дължи отчасти на фталати, които се отделят от пластмасата на таблото след излагане на слънце и оставя неприятно покритие от вътрешната страна на предното стъкло.

През 2000 г. проучване, публикувано в списание „Екологична  здравна гледна точка“ (Environmental Health Perspectives) открива широкото фталатно излагане на американското общество, с най-високи нива при жени в детеродна възраст. Това е тревожна констатация, тъй като тези химикали са известни с това,че водят до ендокринни смущения. Следващи изследвания свързват излагането на фталати и различните здравни последици от това. Широкото им използване се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве.

Здравето на жените

През 2012 г. е проведено проучване от изследователи в болница Brigham and Women’s Hospital в Бостън.  Вземат проби урина от 2350 жени от цял ​​САЩ, като търсят за концентрации на фталати. Техните резултати показват поразителна корелация между фталатните нива и диабет. Тези, които имат най-високи нива на два от най-разпространените фталати, имат почти два пъти по-голяма вероятност да развият диабет, отколкото тези с най-ниски нива.

Друго изследване е проведено през 2012 г. от учени във Вашингтонския университет по медицина. Това изследване се състои в оценка на фталатните нива в кръвта и урината на 5700 жени. Констатациите показали, че жените с най-високи нива на фталати имали менопауза 2,3 години по-рано, отколкото тези с по-ниски нива, като по този начин ги излага много по-рано на сериозни рискове за здравето, свързани с менопаузата, като например сърдечни заболявания и остеопороза.

Фталатите и половото развитие при деца

Изследвания на млади момичета в Пуерто Рико са открили преждевременно развитие на гърдите преди навършване на осем, а често и преди навършване на две години. В изследване, публикувано през 2000 г., изследователи са сравнили 41 момичета, страдащи от преждевременно развитие на гърдите с 31, които нямат. Те са открили, че нивото на фталати в първата група е седем пъти повече в сравнение с контролите. Значителна разлика.

Съвсем наскоро е проведено проучване за развитието на плод от мъжки пол и за зависимостта от излагане на майките на фталати и връзката с поведението на децата. Урината на жени в близост до 28 седмица на бременността се анализира за фталати. Майките след това отговаряли на въпросник относно играта и поведението на децата им. Изследователите предполагат, че фталатите може да намалят производството на тестостерон по време на критичен момент, когато се развива мозъка.

Фталатите могат да допринесат за дефицит на вниманието

Документирано е и, че фталатите могат да допринасят за разстройство с дефицит на вниманието. Изследователи в Корея сравняват фталатните нива в урината на 261 деца на възраст между 8 и 11 години със симптоми на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Резултатите потвърждават силна положителна корелация между двете.

Въпреки че нито едно от тези проучвания не доказва причина и следствие, те говорят за необходимост от по-нататъшни изследвания в тази критична тема, заедно с внимателно избягване на фталати при всяка възможност.

Автор: Celeste M. Smucker, MPH, PhD

Източник: http://www.naturalnews.com/038010_phthalates_health_children.html#ixzz2XXHYG6oy

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×