(NaturalNews)

Според ново проучване, мъжете изложени на дори остатъчни следи от хербицида Раундъп на Монсанто са в сериозен риск от увреждане на сперматозоидите и репродуктивни проблеми. Професор Жил–Ерик Сералини и колегите му от университета на Кан във Франция са установили, че краткосрочно излагане на Раундъп на нива, често откривани във водата след земеделски пръскания, причинява дългосрочни проблеми с плодовитостта, включително увреждане на хормонални системи.

Чрез използване на 15 мъжки плъхове, екипът изследва ефектите на остра експозиция на глифозат, най-познатата съставка в Раундъп върху бозайници. На 60-дневните плъхове е бил даван воден разтвор, съдържащ 0,5 процента Раундъп, количество, подобно на това в естествената среда от обичайното използване на химикала върху култури и тревни площи, само за осем дни.

След този период плъховете са били оценени в определен ден – на 68  дни(два месеца), на 87 дни (три месеца) и на 112 дни (четири месеца), за да се търсят промени в качеството, обема и подвижността на спермата, както и каквито и да било промени в нормалната генна експресия в клетките на спермата. Екипът също разглежда хормоналните нива на плъховете, тъй като преди това Раундъп е бил свързан с ендокринни нарушения при бозайници.

Вероятно неизненадващо, било е открито, че краткосрочно излагане на обикновени нива на Раундъп е довело до промени в генната експресия на сперматозоидите. Това води до дисбаланс на половите хормони андроген и естроген. Най-съществената промяна е била увеличение на ароматаза мРНК, надбъбречен ензим, отговорен за инициирането на биосинтезата на естрогени във тялото.

Специално, при четирите месеца, проф. Сералини и неговият екип наблюдават увеличение на експресията на GPER1 или G протеин-асоцииран естроген рецептор 1. GPER1 помага за регулиране на това колко естроген участва в клетките и тъканите, като ефективно медиира хормоналния баланс. С други думи, Раундъп директно пречи на производство и употребата на полови хормони в организма, което може да доведе до дългосрочни и дори трайни последици за здравето.

„Авторите предполагат, че повтарящи се излагания на Раундъп в дози по-ниски от тези, използвани в селското стопанство, може да повреди репродукцията на бозайниците в дългосрочен план“, както обяснява GMWatch.org. „Хората, изложени на по-ниски дози, повтарящи се в дългосрочен план, включително и потребителите, които ядат храни, произведени с Раундъп и хора, които са изложени на други дейности на пръскане, трябва също да бъдат обезпокоени.“

Раундъп е навсякъде, включително и в обществени паркове и дворове на съседи

Освен тежкото му използване в промишленото селско стопанство в размер на близо 200 милиона паунда годишно, Раундъп също е проблем в близки до дома места, като обществени паркове, саксии в молове и дори дворове на съседи. Раундъп е широко разпространен и е трудно да се избегне. С други думи, това означава, че мъжете са изправени пред труден път, опитвайки се да бъдат здрави.

„Резултатите от изследването трябва да повишат тревогата за селскостопански работници, както и хора, които пръскат Раундъп за общинските власти и дори домашните градинари“, добавя GMWatch.org. „Тези, които искат да заченат дете, трябва да вземат специални мерки, за да сведат до минимум излагането си, включително да ядат органична храна и лобират за забрана на пръскане на Раундъп в техните квартали.“

Така че, сега имаме дори повече доказателства в подкрепа на това, което откри проучване от 2010 г. от Дания относно здравето на съвременния човек: все по-голям брой хора стават безплодни в резултат на излагане на химически пестициди и хербициди. Не само това, но съвременните хора преживяват безпрецедентен спад в нивата на тестостерона в резултат на излагане на такива химикали, които ги ограбват от стремежа и качеството им на живот, и ги правят слаби, болни и по-податливи на ранна смърт.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *