Статия, представена в Reader’s Digest, изтъква редица така наречени „здравословни“ хигиенни практики, които всъщност носят повече вреда, отколкото полза. Като се има предвид съкратеният характер на техния коментар и многото погрешни схващания, свързани с тези конкретни области на хигиената, бих искал да се спра на някои от тях.

Вероятно сте наясно, че много търговски продукти за лична хигиена, като пяна за вана и дезинфектант за ръце, са наситени с вредни химикали, които потенциално могат да увредят здравето ви.

Но какво е вашето мнение за миенето на зъбите веднага след хранене, почистването на ушите, промиването или ексфолирането? Тези широко разпространени практики помагат ли да ви вредят? Ако не сте сигурни, нека да разгледаме по-подробно популярните хигиенни процедури, които може да навредят на вашето здраве. По-долу са 10 хигиенни навика, които носят повече вреда, отколкото полза.

Вреден хигиенен навик №1: Нанасяне на дезинфектант за ръце

Ако все още сте с впечатлението, че дезинфектантът за ръце е толкова добър или по-добър за вас от редовното миене на ръцете със сапун и вода, време е да се образовате. Много дезинфектанти за ръце съдържат спирт като активна бактерицидна съставка, която може да изсуши кожата ви.

Още по-лоша е съставка, наречена триклозан, за която е доказано, че не само допринася за развитието на бактериална резистентност, но също така увеличава количеството бисфенол-А (BPA), което абсорбирате, когато работите с термична касова хартия или други продукти, съдържащи BPA.

BPA е ендокринно разрушаващ химикал, намиращ се в безброй ежедневни продукти и се свързва с няколко отрицателни последици за здравето, включително, според Newsweek, „намеса в правилната функция на хормони като естроген. Проучвания върху животни го свързват с редица опасни за здравето ефекти, включително ненормална мозъчна функция и сексуално развитие.“

Вашият най-добър вариант за поддържане на чисти ръце е да използвате мек сапун и вода. Доколкото можете, избягвайте използването на антибактериален сапун, защото той допринася за нарастващия проблем с антибиотичната резистентност. Ако наистина трябва да използвате дезинфектант за ръце, по-добре е да си направите сами.

Вреден навик № 2: Миене на зъбите веднага след хранене

Ежедневното миене на зъбите е една от основите на добрата хигиена. Цялостното четкане два пъти дневно с лек до умерен натиск за около две минути изглежда идеално. Миенето на зъбите по-силно или по-дълго от необходимото може да причини повече вреда, отколкото полза. Освен ако нямате причина да миете по обяд, общоприето е, че четкането веднъж сутрин и повторното вечер е достатъчно. Най-добре е да изчакате около 30 до 60 минути след хранене.

Причината, поради която експертите препоръчват да изчакате поне 30 минути, е, че четкането веднага след хранене може да отслаби зъбния ви емайл. Нивото на pH в устата ви по това време е по-ниско и по-киселинно, което прави четкането по-абразивно. Проучване, публикувано в списание Caries Research, установява, че миенето на зъбите ви твърде скоро след ядене или пиене, особено когато се консумират кисели храни и напитки като сода, ускорява ерозията на зъба.

Вреден навик №3: Почистване на ушите с памучни тампони

Почистването на ушите е друг обичаен хигиенен навик, който създава повече потенциална вреда, отколкото полза. Поставянето на памучни тампони, фиби или други малки предмети в ушния канал е опасно. Всеки опит, който правите да изчистите ушната кал, шампоан или вода, не си заслужава възможните щети, които могат да настъпят, а те могат да включват порязвания, перфорация на тъпанчето или изкълчване на слуховата кост.

Тъй като тялото ви естествено се грижи за натрупването на ушна кал в ушния ви канал, защо да рискувате възможността от кървене, замаяност, загуба на слуха, звънене в ушите или нещо по-лошо? Жлезите в ушите ви произвеждат ушна кал като смазка и защита. Тя е там за да предотврати навлизането на мръсотия, прах и други отпадъци в ушния ви канал.

Може да не осъзнавате, че ушната ви кал съдържа естествени елементи, включително „мастни киселини с дълга верига – както наситени, така и ненаситени – алкохоли, сквален и холестерол“. Въпреки това е важно да признаете, че опитите ви да изхвърлите ушна кал имат по-голям потенциал за вреда, отколкото присъствието от самата ушна кал. Така че следващия път, когато се изкушите да пъхнете нещо в ушния си канал, успокойте се и оставете природата да си върти пътя.

Вреден хигиенен навик №4: Дамски душ

Въпреки това, което можете да прочетете или видите в рекламите, ползването на дамски душ не е здравословна, препоръчителна практика. Промиването на вагината ви с вода или друг почистващ агент служи само за нарушаване на здравословния ви бактериален баланс, което може да даде предимство на лошите бактерии.

Ако правите душ предимно, за да прикриете миризмата, бъдете сигурни, че повечето миризми са естествени и се влияят от много фактори, включително вашата диета и репродуктивен цикъл. Ако постоянно забелязвате неприятна миризма или изпитвате необичайно вагинално течение, време е да посетите вашия гинеколог, защото може да имате бактериална вагиноза или гъбична инфекция.

Вреден хигиенен навик № 5: Прекалено често ексфолиране

Честото използване на ексфолиращи продукти не само може да увреди и изсуши кожата ви, но и да навреди на околната среда.

Тези малки топченцав ексфолиантите, които не са нищо повече от малки парчета пластмаса, представляват огромен риск за околната среда, главно защото са толкова малки. Като се има предвид техният размер, те могат лесно да преминат в канализацията, през местната пречиствателна станция за отпадни води и направо във водните пътища. Тъй като наподобяват рибени яйца, микрозърната се консумират от различни форми на морски живот, включително риба, планктон, морски птици и китове.

Така нареченото сухо четкане, например, премахва мъртвата суха кожа, подобрява външния вид на кожата ви, изчиства запушените пори и позволява на кожата ви да „диша“. Можете също така да направите домашен ексфолиант за лицето и кожата си, просто като комбинирате естествен абразив, като сол, захар или утайка от кафе, с носещо масло, като кокосово масло. Ако имате нормална или смесена кожа, трябва да ексфолирате два до три пъти седмично. Веднъж седмично е достатъчно, ако имате чувствителна кожа.

Вреден хигиенен навик № 6: Взимане на дълъг горещ душ

Освен че отнема ценни природни ресурси, вземането на дълъг, горещ душ изключително изсушава кожата ви. Ако се къпете с нефилтрирана вода, вие каните всички видове вредни химикали в порите на кожата си, които се отварят естествено в гореща вода.

По-добра стратегия е да се къпете с вода, която е топла, а не гореща, и да преминете през рутината си по-бързо. Стоенето дълго време под горещ душ не само ще насърчи изсушаването на кожата, но също така може да рискувате да прегреете и да ви се завие свят.

Като избягвате дълги, горещи душове, кожата ви ще ви благодари, особено през зимата, когато сухата кожа е често срещана. Между другото, ако страдате от суха кожа, можете да се намажете с кокосово масло след душ, за да запечатате влагата и да премахнете сухите, сърбящи люспи. Може да искате да вземете душ преди лягане, за да ви помогне да се отпуснете и да се подготвите за сън.

Вреден хигиенен навик № 7: Прекалено много овлажняване

Подобно на оставянето на кожата ви да изсъхне, твърде честото й овлажняване с продукти за грижа за кожата също може да навреди. Най-добрият начин за насърчаване и поддържане на сияйна, здрава кожа, която е еластична и овлажнена, е да:

  • Нанесете кокосово масло върху кожата си, ако е необходимо
  • Избягвайте преработени храни и захар
  • Пийте повече вода
  • Яжте ферментирали храни и органични зеленчуци
  • Увеличете максимално нивата си на омега-3

Вреден навик № 8: Кашляне или кихане в ръката

За да спрете разпространението на бактерии и вируси при кашляне и кихане, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ препоръчват да използвате кърпичка, за да покриете устата и носа си, след което да изхвърлите кърпичката и да измиете ръцете си. Вторият вариант, който те предлагат, е да кашляте или кихате в сгъвката на лакътя си, като внимавате да избегнете контакт с ръцете или долната част на ръката.

Ако използването на ръцете ви е единствената възможност, избягвайте да докосвате каквото и да било и измийте ръцете си веднага след кашлица или кихане. Между другото, ако почувствате, чр ви се киха в неудобен момент, има няколко трика, които можете да използвате, за да я спрете, без да причинявате физическа вреда.

„Търкане на носа, дишане със сила през носа и натискането на горната устна под носа може да облекчи желанието за кихане, но след като кихането започне, обикновено е най-добре просто да го оставите“, казва д-р Алън Уайлд.

Вреден навик № 9: Пръскане на аромати в бельото

Изглежда очевидно, че пръскането на спрей за тяло, одеколон или парфюм директно върху гениталиите ви би било неразумно, но трябва също да имате предвид, че пръскането на бельото ви е също толкова проблематично. Прилагането на продукти за лична хигиена в такава чувствителна зона може да попречи на естественото pH на тялото ви, което да доведе до бактериална вагиноза, обрив, дразнене на кожата, инфекция на пикочните пътища или гъбична инфекция.

Както можете да си представите, болката и миризмата, свързани с тези състояния, несъмнено ще бъдат толкова, или повече, неприятни от телесните миризми, които се опитвате да маскирате на първо място. Вашият метод №1 за осигуряване на чистота на вашите гениталии, както и на останалата част от тялото ви, е използването на мек сапун и вода. Освен това ви предлагам да се примирите с естествените миризми на тялото си.

Вреден навик №10: Къпане с пяна за вана или използване на бомбички за баня

Подобно на хигиенния навик да пръскате ароматизирани продукти в бельото си, накисването в ароматизирана пяна може да раздразни кожата ви и да наруши pH на тялото ви. Ако търсите безопасна и здравословна рутина за къпане, можете просто да добавите половин чаша английска сол към водата за баня. Друг вариант е да комбинирате половин чаша английска сол с няколко капки от едно или повече успокояващи етерични масла, като лайка, тамян или лавандула.

Каквото и да правите, никога не добавяйте етерични масла директно към водата за баня, защото етеричните масла ще останат върху водата, където ще осъществят неразреден контакт с кожата ви. Това потенциално може да причини усещане за парене и болезнен кожен обрив. За да избегнете дразнене на кожата, винаги е най-добре да смесвате етерични масла с английска сол или да използвате масло-носител.

Когато става въпрос за здравето и хигиената, важно е да балансирате личните си предпочитания с медицински съвети. Ако сте били заинтригувани от един или повече от тези така наречени „здравословни“ хигиенни навици, сега е моментът да направите промяна. Можете да предприемете стъпки сега, за да елиминирате всички потенциално вредни аспекти от ежедневната си лична грижа. Изберете една област и започнете днес!

Автор:  Dr. Joseph Mercola

Източник: articles.mercola.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *