(NaturalNews)

Солта е основна хранителна съставка, която се изисква от телата ни за транспортиране на хранителни вещества в клетките и извън тях, регулира кръвното налягане, обменя йони и много повече. Въпреки това, не всички соли са еднакви. Готварската сол например, която е лишена от всички минерали с изключение на натрий и хлорид, няма да има същото положително биологично въздействие върху телата ни като чистата, нерафинирана сол, която се хвали със стабилен минерален профил.

Една от най-полезните и „цялостни“ соли, които можем да си купим в днешно време е Хималайската сол, която се е формирала в продължение на милиони години в Хималаите и съдържа толкова много макроминерали и микроелементи, че всъщност е розова на цвят. В тази статия ще научите повече за ползите за здравето от Хималайска сол и как може да помогне за превръщането дори на най-слабите ястия в силна храна.

Причини да обичаме Хималайската сол

Богата на минерали – разбира се, най-голямото предимство на Хималайската сол е нейната гъста концентрация на минерали. Според спектрален анализ, предоставен от  The Meadow, Хималайската сол съдържа 84 минерали, електролити и елементи – потресаващ брой, като се има предвид, че само 118 елементи са известни на науката. Поради тази причина и добавянето на повече Хималайска сол към вашата диета може да помогне за отстраняване на почти всеки минерален дефицит, който може да имате. Хималайската сол съдържа йод, магнезий, цинк, желязо и калций – петте минерала, от които населението има най-голям недостиг. Широко разпространения недостатък на йод (до голяма степен, дължащ се на продължаващата ерозия на почвата) е особено сериозен проблем, тъй като йодта играе съществена роля във функционирането на на щитовидната жлеза, която контролира метаболизма. Обаче, ако добавите повече Хималайска сол към храната си, никога отново няма да има нужда да се притеснявате за недостиг на йод.

Съдържание на натрий – Не е изненадващо, че натрият е един от минералите, на които Хималайската сол е най-богата. Въпреки, че натрият страда от лоша репутация, поради връзката му с преработените храни, истинският непреработен натрий е необходим за тялото ни. Той помага за регулиране  обема на кръвта и по този начин регулира кръвното налягане, но също така помага за контрол на мускулните контракции, сърдечните функции и нервните трансмисии. Препоръчителната дневна доза натрий е между 1,500-2,300 милиграма за мъже и жени на възраст между 9-50 години; една чаена лъжичка Хималайска сол съдържа около 400 милиграма от него.

Детоксикация – Въпреки че традиционно се яде с храна, впечатляващият минерален профил на Хималайската сол също я прави добра за външна детоксикация. Например, не можете да откриете по-добра сол, в която да се къпете, от Хималайската сол, нейните минерали и отрицателни йони лесно проникват в кожата, създавайки почистващо и детоксикиращо действие, което може да остави кожата и ума ви, чувствайки се подмладени и освежени с часове след това. По същия начин, Хималайската сол има положителен ефект върху нашия въздух. Не е случайно, че почти всички реномирани солни лампи са изработени с помощта на Хималайската сол, а не трапезна сол или морска сол; нейните отрицателни йони се свързват с положителните йони във въздуха, като го неутрализират и избавят от замърсители.

Съвети за закупуване

Хималайската сол може да бъде закупена в магазините за здравословни храни или онлайн и обикновено се продава смляна или на груби зърна. Фино смляната Хималайска сол е за препоръчване, тъй като малките, ненатрапчиви кристали са далеч по-лесни за включване в повечето ястия. При закупуване на солта, не забравяйте да проверите дали е розова на цвят. Това показва, че солта е гъста на минерали.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *