(NaturalNews)

Дибутилфталат (DBP) –  химикал, използван в лаковете за нокти за предпазване от напукване, е свързан с рак, установено е при изследване на лабораторни животни, както и с дългосрочни проблеми с плодовитостта при новородени момчета. Тези констатации предизвикват тежък дебат в козметичната индустрия за това, дали да се продължи използването на съставката.

Екологичните групи призовават за забрана на DBP в САЩ. Някои големи компании, като Estee Lauder, са спрели добавянето на този химикал в техните продукти, но все още много други други продължават да го използват. Няма закони, които изискват от компаниите да докажат безопасността на своите продукти.

Европейският съюз забрани употребата на DBP през 2004 г., принуждавайки много козметични компании, сред които и известната компания OPI, за премахване на химичното вещество от своите продукти, продавани в Европа, но компанията няма планове да направи това и в Съединените щати. Те казват, че няма категорично доказателство, че съставката е вредна, и че нивото ѝ в техните продукти е достатъчно ниско, за да не представлява риск за здравето. Говорителите добавят, че вредата идва от вдишване, а не от контакт с ноктите.

Лорън Сукер (Lauren Sucher), говорител на Организацията за околната среда, отбеляза, че продуктите обикновено се изследват за остри и незабавни реакции преди да бъдат пуснати на пазара, а за дългосрочни здравословни проблеми, като рак или репродуктивна токсичност, много  рядко или изобщо не са тествани.

През  септември 2000 г. изследване на Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция (Centers for Disease Control and Prevention) съобщава, че е имало DBP във всички изследвани хора, като с най-високи нива са открити при жени на възраст от 20 до 40. Експозицията може да бъде от козметика, въпреки че хората могат да влязат в контакт с DBP от винилови завеси за душ или пластмасови играчки на децата.

Докладът подканва здравни и екологични групи за търсене на продукти, съдържащи DBP. Лакът за нокти е единственият продукт, който вписва химикала в съставките си, публикува Екологичните групи в доклад, озаглавен „Тайни за красота.“

През 2002 г. в доклад от независима лаборатория, озаглавен „Не толкова красив“, се посочва най-малко един вид фталат в кремове за лице, лосиони, шампоани, спрей за коса, дезодоранти и парфюми.

Тези и други подобни доклади са повод за създаване на кампания за безопасностна козметика, която призовава производителите на лак за нокти да отстранят DBP от техните продукти, и да подпишат декларация да не „използват химикали, за които е известно или има сериозни подозрения, че причиняват рак, мутации или вродени дефекти, в продуктите си и да прилагат планове за заместване на опасните материали с по-безопасни алтернативи на пазара. “

The Body Shop, Kiss My Face и California Baby са сред повече от 300 фирми, които подписали декларацията, а кампанията работи, за да получи същото обещание от големи имена като Unilever, Avon, L’Oreal, Revlon и Proctor & Gamble.

Автор:  NaturalNews

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

One thought on “Химикалите в лаковете за нокти причиняват рак”
  1. Dali ve4e ima ne6to koeto da ne pri4iniava rak??Vseki den ni zalivat s informacia za vredni xrani,napitki ili predmeti ,koito polzvame v ezednevieto…i sa6to taka za drugi takiva ,koito predpazvat ot rak..opredeleno neznam na koi da viarvam…samniavam se ,4e vsi4ko se pravi s komersialna cel…

Напиши коментар

Добави обява

×
×