(NaturalNews)

Химикал, използван в пестицидите, антибактериалните сапуни и хлорираната вода, увеличава риска от развитие на хранителни алергии при хората, според проучване, проведено от изследователи от Американския Колеж по Алергии, Астма и Имунология (ACAAI) и публикувано в списанието на колежа, Хроники по Алергии, Астма и Имунология.

„Нашите изследвания показват, че високите нива на дихлорофенол, съдържащи пестициди, е възможно да отслабят толерантността на храни при някои хора, причинявайки хранителна алергия“. Водещият изследовател Elina Jerschow казва: „Този химикал се среща често в пестицидите, използвани от земеделските производители, насекомите и продуктите за контрол на плевелите, както и в чешмяна вода.“
Около 15 милиона души страдат от хранителни алергии само в Съединените щати. Броят им се е увеличил с 18% между 1997 г. и 2007 г..

„Предишни изследвания са показали, че двете хранителните алергии и замърсяването на околната среда се увеличават в САЩ,“ казва Jerschow. „Резултатите от нашето проучване показват, че тези две тенденции може да са свързани и че повишеното използване на пестициди и други химикали се свързва с по-висока честота на хранителни алергии.“

Най-често срещаните хранителни алергии са към яйца, риба, мляко, фъстъци, миди, соя, черупкови плодове и пшеница. Реакциите могат да варират между лека (като обриви или изтръпване на устата), умерена (като уртикария, астма или стомашно-чревни проблеми) или крайна (като анафилактични реакции, което се отразява на цялото тяло, включително потенциално животозастрашаващи подуване на гърлото и езика). Поради тази причина, ACAAI съветва хората, които страдат от хранителни алергии да носят две дози епинефрин с тях по всяко време.

80 процента повишен риск

Изследователите разглеждат данните на 10,348 души, които са участвали в Американско Национално Здравно Проучване на Храненето. От 2,211 души, които са имали откриваеми нива на химикали в урината, известни като дихлорофеноли, 411 страдат от най-малко една хранителна алергия и 1016 от най-малко една алергия от околната среда. Нивата на хранителни алергии сред участниците с високи нива на дихлорофеноли в урината са 80 процента по-високи, отколкото в общата популация.

Констатациите сочат към необходимостта от повече изследвания за ефектите на пестицидите в областта на здравето и околната среда, казва Кенет Спит от North Shore University Hospital в Манхасет, Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

„Имунната система започва развитието си в плода и продължава своето развитие през детството“, каза той. „Поради това е правдоподобно, че излагането на тези пестициди през това развитие могат да променят имунната система по начини, които могат да повишат риска от алергии.“

Избягването на хлорирана вода може да помогне за намаляване на експозицията към дихлорофенол, но Jerschow предупреждава, че пестицидите са вероятно много по-значителен източник. Поради това той препоръчва ядене на плодове и зеленчуци, които са били изложени на по-малко химикали.

Антибактериални продукти (като сапуни, пасти за зъби и козметични продукти), съдържащи химикала триклозан също са източник на дихлорофенол за много хора. Триклозанът често се разпада на дихлорофенол.

Това не е първото проучване, което свързва хлорните химикали с алергии. Проучване от 2010 в European Respiratory Journal, показва, че излагането на хлорирани басейни значително увеличава риска от респираторни алергии при децата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *