холестерол-стетоскоп-ябълка

И така, какво е холестеролът? Когато отидем да си правим годишни изследвания и лекарят ни каже какви са нивата на LDL и HDL какво всъщност означават тези цифри? Нуждаем се от холестерол за телесните функции, но нашата интерпретация е, че ВСИЧКИЯ холестерол е лош. Така че нека да разгледаме ролята, която той играе в нашите тела.

Холестеролът се намира във всички клетки на тялото. Това е подобно на восък вещество, което пътува в кръвта. Освен това, той пътува през кръвния поток в малки опаковки, които се наричат липопротеини. Това са опаковки, състоящи се от липиди (мазнини) отвътре и протеини отвън. Има два вида опаковки, които включват липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). Когато се взема кръв, лекарите проверяват липидния ви профил. Друга част от този кръвен панел включва проверка на вашите триглицериди. Те носят мазнини в кръвта ви. Захарите и алкохолът се превръщат в триглицериди и след това се съхраняват в тялото като мазнини.

Общите резултати за холестерола се считат за най-добри при 200 mg / dL или по-ниски.

На границата – от 200-239 mg / dL.

Висок при 240 mg / dL или повече.

Разбира се всяка лаборатория има различни референтни стойности.

При наличието на висок холестерол в кръвта не е необходимо да има признаци или симптоми. Наличието на висок холестерол, обаче може да доведе до коронарна болест на сърцето. Колкото по-висок е вашият LDL, толкова по-висок е рискът от сърдечни заболявания. Колкото по-висок е HDL в кръвта, толкова по-малък е рискът от сърдечни заболявания. В артериите се натрупва плака, която се състои от холестерол, мазнини и калций. Тази плака може да причини кръвен съсирек, който след това може да блокира притока на кръв към сърцето, което след това може да причини инфаркт.

Следват няколко съвета за понижаване на холестерола …

Очевидно изборът на храна влиза в играта. Внимавайте за червеното месо и млечни продукти. Пържените храни и закуските от типа на крекерите имат доста транс мазнини, което увеличава лошия холестерол. Омега-3 мастните киселини са полезни. Тези омега-3 мастни киселини не влияят на LDL холестерола и спомагат за увеличаване на HDL. Някои видове риби като сьомга, скумрия и херинга са богати на омега-3 мастни киселини. Други добри източници включват орехи, бадеми и смлени ленени семена. Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на LDL. Добрите източници на това включват леща, зеленчуци, плодове. Суроватъчният протеин също помага за понижаване на нивата на LDL.

Упражненията са също изключително важни. Дори умерените нива на физическа активност могат да помогнат за повишаване на HDL (добрият вид). Това е около тридесет минути на ден (поне).

Пушенето не е полезно за нивата на холестерола. Прекратяването на този навик става необходимо и ще помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на нивото на HDL и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Излишното тегло също е свързано с по-високи нива на холестерол. Загубата на тегло може да подобри нивата на холестерола. И накрая, редовната консумация на алкохол е свързана със сърдечни проблеми, така че пиенето в умерени количества или по-малко може да помогне и за понижаване на холестерола.

Правенето на подходящи промени в начина на живот става важно, когато се опитвате да поддържате здравословно ниво на общия холестерол. Препоръчва се извършване на устойчиви промени в начина на живот. Наличието на добър холестерол е полза, която не се определя от тази скала. Малките промени се натрупват. Ако не сте го правили напоследък, трябва да си направите тест и да отбелязвате нивата на HDL и LDL, така че да сте по-наясно с тялото си, неговото вътрешно здраве и какви промени може да се наложи да направите, за да подобрите не само вашето здравословно състояние, но вашето качество на живот.

Автор: everybodysfit

Източник: naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×