Показано е, че Аспиринът има редица ползи. Най-известните от тях са свързани с подобряване  здравето на сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че приемът на аспирин всеки ден може да помогне за предпазване от сърдечни удари и инсулти. Редовният прием на аспирин предлага разнообразие и от други ползи за здравето. Те включват намаляване на съсиреци в краката и тромбоза на дълбоките вени, които са страничен ефект на хормонална терапия, забавя ефектите на стареенето и помага да се намали тежестта и честотата на акне.

Предпазва от рак

В допълнение към горните ползи е показано, че аспиринът има положителен ефект върху предотвратяването на рак, включително на хранопровода, рак на гърдата и рак на простатата. Сега също така изглежда, че аспиринът може да намали вероятността за получаване на ректален рак и рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво и аспирин

Въпреки, че на учените им е било известно повече от двадесет години, че аспиринът има положителен ефект върху предотвратяване рак на дебелото черво, наскоро е направено изумително откритие, свързано с това лекарство. Учените са били в състояние да персонализират лечението на рак и да го насочат към определена генетика, което прави процеса много по-ефективен.

Превенция на рак на дебелото черво

Днес, обаче, изглежда е възможно за лекарите да персонализират дори предотвратяване  рак на дебелото черво с техните процедури. Използването на аспирин за тази цел до голяма степен зависи от генетиката. Тази информация е страхотна новина за тези хора, които имат генетични маркери, които  правят по-голяма вероятността да бъдат диагностицирани с рак на дебелото черво.

Резултатите от проучването

В проучване, което се появява в списанието Science Translational Medicine, се проследява употребата на аспирин от участниците в две големи проучвания с национален обхват. Изследователите са проследили 127 865 души и са открили 270 случаи на рак, в които са били проследени някои ензимни нива. Този ензим, известен като 15-PGDH, се намира в рамките на лигавицата на червата. Тези хора с високи нива на този ензим са показали, че имат най-голяма полза от приемане на аспирин по отношение на превенцията на рака на дебелото черво.

Учените открили, че тези хора с ниски нива на ензима, които взимали по две таблетки аспирин редовно, нямат значителен ефект върху риска от рак. Въпреки това, за тези хора, с високи нива на ензима, резултатите били доста драматични. Изследователите установили, че техният риск може да бъде намален с петдесет процента. Тези резултати остават стабилни дори след контролиране на други фактори.

 

Автор:  Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *