(NaturalNews)

Сърдечните заболявания и рака във всичките им различни форми отнемат живота на близо три четвърти от всички мъже, жени и деца в САЩ всяка година. Но хиляди изследователски органи, показват, че повечето хронични заболявания могат да бъдат предотвратени чрез прости промени в начина на живот, включително хранене, тютюнопушене, физическа активност и излагане на токсични  замърсители в бита и околната среда през нашите ранни и средни години. Някои храни и хранителни вещества като ресвератрол, куркумин, зелен чай и листни зеленчуци са показали специфични свойства, които помагат за предотвратяване и борба със сърдечносъдовите заболявания и рак и трябва да бъдат включени като част от редовния ни дневен хранителен режим.

Изследователски екип със седалище в Испания е публикувал резултатите от изследванията си в списание BMC Medicine, като обяснява, че тези които ядат ядки повече от три пъти седмично, са имали намален риск от смърт от рак или сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които не консумират ядки. За провеждане на своите изследвания, учените разглеждат ефекта върху превенцията на сърдечно-съдови заболявания, когато участниците са били поставени на средиземноморската диета с допълнителни ядки и зехтин, в сравнение с контролна група на диета, бедна на мазнини.

Суровите ядки, особено орехите, помагат за намаляване на кръвното налягане и липидите в кръвта за осуетяване на хронични заболявания

Учените анализирали над 7000 души на възраст между 55 и 90 години и ги разделят на две групи, в зависимост от придържане към стил средиземноморска диета, която включва ядки, най-вече орехи, или тези, следващи диета с ниско съдържание на мазнини. Екипът е открил, че хората, които ядат повече от три порции ядки (1 порция равна приблизително на 30 грама) една седмица имали 55 процента по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и 40 процента намален риск смърт от рак.

Водещият автор на проучването, д-р Хорди Салас-Салвад коментира „Как точно ядките са в състояние да предотвратят настъпването на преждевременна смъртност не е съвсем ясно, нито защо орехите трябва да са по-добри за вас, отколкото другите ядки. Орехите са с особено високо съдържание на алфа-линоленова киселина и фитохимикали. .., заедно с фибри и минерали като калций, магнезий и калий, които може да допринасят за здравословния им ефект.“ Предишни изследвания са показали, че орехите по-специално са важна част от здравословен начин на хранене и са най-добрият източник на антиоксиданти, съдържащи два пъти количеството от нормалните ядки.

Изследователите също така отбелязват, че хората, които ядат ядки имат по-нисък индекс на телесна маса и по-малка талия. Освен това, за хората от тази група е установено, че са по-активни физически и е по-малко вероятно да пушат. Авторите на изследването заключават „Въпроси относно специфични съставки, количеството, продължителността и вида на ядките, които трябва да бъдат консумирани остава да бъдат изяснени. Междувременно, може да се наложи да се съсредоточим върху въпроса за това как по-добре да насърчим потреблението на ядки от населението и устойчиво да ги включим в дневния хранителен режим.“ Хранителни експерти препоръчват замяната на една дневна порция от плодове и зеленчуци с една порция 30 грама сурови ядки за значително намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Източник: http://www.naturalnews.com/041249_walnuts_heart_disease_reduced_risk.html#ixzz2ZNC3b4bI

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×