(NaturalNews)

Във времената на опити, като времето на разпространение на токсини, които засягат нашата храна, въздух и инфраструктура (ГМО храни, безжични електромагнитни честоти и т.н.),  е добре да се знае, че има храни, към които можем да се обърнем, които са били използвани в продължение на векове за освежаване и възстановяване на духа и намаляване на стреса. Казва се, че „човек не живее само с хляб.“ Понякога имаме нужда от повече, отколкото само от основните неща, особено в наши дни. Някои храни, подправки и билки могат да ни предложат духовно възстановяване и така необходимото „зареждане“, когато се чувстваме малко съкрушени или отпаднали. Изброените по-долу ще помогнат за справяне  със стреса, предоставят възстановяване и ще повдигнат настроението и състоянието на ума:

1. (Черен) Шоколад

Черният шоколад е обичан от хората по целия свят заради пищния си вкус, но също  така той има много лекарствени ползи. Черният шоколад е установен, че подобрява настроението и намалява стреса чрез увеличаване на серотонина и ендорфина в мозъка. Според  статия във вестник Proteome Research от 2009 г., яденето на 40 г тъмен шоколад всеки ден намалява хормона на стреса кортизол за период от две седмици. Освен това, според Psychology Today, бременните жени, които ядат повече шоколад, раждат бебета, които са по-малко стресирани. Черният шоколад съдържа антиоксиданти, които също насърчават различни сърдечно-съдови ползи. Те имат силата да понижат кръвното налягане, увеличават добрия холестерол и насърчават регулиране на кръвната захар.

2. Канела

Канелата е хвалена от векове, заради своите лечебни свойства и се споменава в древните китайски писания и Библията. Канелата (чрез мирисане или поглъщане) може да поднови духа и да подобри мозъчната функция и паметта, идеална за трудни дни със „замъглен ум“. Тя може да намали стреса и да понижи кръвното налягане. Дори можете да закачите или поставите пакетче канела във вашата среда за ароматерапия за намаляване на стреса. Канелата е полезна също и за успокояване на стомашни болки и храносмилателни проблеми, намаляване на мускулната болезненост и болки от артрит, намаляване на кръвното налягане и предотвратяване  образуването на кръвни съсиреци, като също така е добър източник на желязо, калций и манган.

3. Босилек

Босилекът (Ocimum basilicum) е билка от семейството на ментата Lamiaceae, която често се използва в италианската, индонезийската, тайландската и виетнамската кухня. Думата „босилек“ произлиза от гръцката дума basileus, което означава „цар“. Оксфордският Речник заявява, че босилекът е бил използван в миналото като царски мехлем. Босилекът е известен на французите като l’herbe royale (кралската билка), докато в Индия се използва в аюрведическата медицина. Според Швейцарския технологичен институт, босилекът съдържа големи количества на (Е)-бета-кариофилен (BCP), който може да бъде полезен при лечение на артрит и възпалителни заболявания на червата. Също така е богат на антиоксиданти. Но най-добрата част е как босилекът намалява стреса. Според ботаника Джеймс Дюк, PhD, свещеният босилек (тулси) може да понижи нивата на кортизола в кръвта. Това намаляване на хормона на стреса, кортизол, и самият опияняващ аромат са много мощни.

4. Лавандула

Лавандулата е билка, която ще намерите в много соли за баня, лосиони, свещи и масажни масла. Има причина за това. Науката е доказала ползите на лавандулата за насърчаване на релаксация. Лавандулата е доказана, че намалява депресия, облекчава главоболие, помага с махмурлук и насърчава облекчаване на болката. Ароматът ѝ обновява духа почти мигновено, облекчава тревожност и напрежение в мускулите, както и мигрени. Също така може да помогне за подобряване на съня и повдигане на настроението. Лавандулата притежава антимикробни, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

Интересен факт: Лавандулата е използвана дори в древни времена за укротяване на лъвове и тигри! Това се казва билкова сила!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Zach C. Miller

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *