За много от нас заспиването вечерно време може да бъде много трудно. Ежедневният стрес, емоционалните проблеми или просто това, че не се чувстваме добре, могат да попречат на съня. Някои хора имат проблеми със собственото си хъркане, докато други не могат да заспят заради хъркането на патньора си.

Двата най-добри продукта, които могат да помогнат в такива случаи са аминокиселината триптофан и хормона мелатонин, като след това, за да се даде тласък на техния ефект, се ядат въглехидрати.

Един час преди лягане е добре да хапнете малко пуешко месо с пълнозърнест хляб, банан, парче сирене, боб, тиквени семки или овесена каша. Яденето на нещо с триптофан, ще се превърне в серотонин, който след това ще се превърне в мелатонин, а добавяне на въглехидрати с това помага за конвертирането.

Научните изследвания в Масачузетския технологичен институт, казват че медът увеличава серотонина в мозъка и успокоява мозъчната активност. Ядки, семена или листни зеленчуци увеличават магнезия в организма, което помага да се отпуснат мускулите и повиши серотонина. Яденето на пълнозърнести храни като ориз или овес през деня могат да спомогнат за генериране на мелатонин, което предизвиква сън през нощта.

Пълнозърнестите храни, семена, ядки, фасул и яйца осигуряват B витамини в изобилие. Те помагат за успокояване на нервната система и свалят нивото на стреса. Това също помага на съня, като помага на тялото да произвежда серотонин.

Яжте микс от сушени череши и бразилски орехи (сънливите ядки, поради своя серотонин). И двете ще се превърнат в мелатонин, хормон, който всъщност регулира цикълът сън-будно състояние. Ако се вгледате в орехите, ще забележите, че те приличат на мозък, това е органът, който извлича най-много ползи от тях.

Супа за сън

Преди сън оставете да къкрят царевица, ориз, ечемик и овес в бульон от пуешко и мляко.

Поръсете с натрошени орехи или нахут.

Насладете се на чаша в затъмнена стая около 30 минути преди лягане!

Препоръчаното от д-р Джеймс Дюк

Класическо комбо

Филийка пълнозърнест тост с бадемово масло и мед.

Насладете се на чаша топло мляко.

Добре дошли в нощите на спокоен сън!

 

Автор: Cindy Burrows

Източник: http://blogs.naturalnews.com/bedtime-foods-help-sleep/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×