Акнето е най-често срещаното кожно заболяване в света. То се развива, когато порите на кожата са запушени от мъртви клетки. Бактериите, известни като Propionibacterium акне, както и възпалението, допринасят за образуването на пъпки и кисти, свързани с акне.

Въпреки че много лекарства са на разположение за лечение на акне, повечето пациенти установяват, че  прилагането на специална диета също помага за подобряване на кожата им. Ключовата съставка за това лечение с диета е консумирането на храни с нисък гликемичен индекс.

Гликемиченият индекс измерва колко бързо нивото на кръвната захар се покачва след ядене на определена храна. Храни с висок гликемичен индекс, като хляб и сладкиши, направени от бяло брашно, „изстрелват“ захарта до стратосферата. Това е опасно за хора с акне, тъй като се увеличава производството на себум, което запушва порите на кожата и причинява пъпки.

Затова диетата при акне трябва да включва храни, които не предизвикват колебания на кръвната захар. Ябълки, банани и круши са идеални примери за плодове с нисък гликемичен индекс. Диня, от друга страна, трябва да се избягва, тъй като има гликемичен индекс 72.

Диета при акне: Холистичният план за постигане на чиста и красива кожа

Зеленчуци, като краставици, домати, броколи, патладжани, зеле, карфиол и моркови имат нисък гликемичен индекс. Ето защо, когато се колебаете какво да ядете, за да изчистите акнето, изберете зеленчук.

Хранене за естествено лечение на акне не означава, че човек трябва да се лиши от десерти, тъй като бананови торти и други плодови торти с пълнозърнесто брашно без захар могат да бъдат включени в диетата за акне.

Храни, богати на Омега 3 мастни киселини, като скумрия, сьомга и други мазни риби, са ключови компоненти в диетата при акне, тъй като те спомагат за поддържане на здрава кожа. Авокадо и орехи са други добри източници на тези есенциални мастни киселини за вегани.

Мляко, сирене и други млечни продукти са някои от храните, които трябва да се избягва от хора с акне. Тъй като тези храни основно предоставят на организма калций, трябва да се консумират зеленчуци, като кейл, горчица и зелени листни, за да го заменят. Слънчогледът и сардините, консервирани с костите им, са други добри източници на диетичен калций.

Накрая, но със сигурност не на последно място, важна е водата. Чиста вода трябва да бъде включена във всяко лечение на акне, тъй като тя хидратира кожата. Помага за промиване на отпадъчните материали, получени по време на химични процеси от тялото.

Източник: http://blogs.naturalnews.com/foods-eat-naturally-treat-acne/

Автор:  Beth Maxwell

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *