(NaturalNews)

Черният дроб е орган, който премахва токсините и други вредни вещества от организма, което позволява на тялото да функционира, без да развива болести и други вредни странични ефекти, които могат да причинят тези токсини. Поради тази причина е много важно хората периодично да детоксикират черния си дроб. Един от най-разпространените и ефективни природни детоксикатори на черния дроб е цвеклото. То се използват за борба с чернодробни токсини и за повишаване на общото ниво на здравето на хората в продължение на много години. Цвеклото много лесно може да се интегрира във вашата диета и да запази работата на черния дроб на оптимално ниво.

Цвеклото е от полза за здравето по много причини, тъй то е с висока антиоксидантност и съдържа редица важни вещества, в това число: бетаин; фибри; желязо; бетацианин; фолиева киселина и бетанин. Пектинът, който е фибра намираща се в цвеклото, също може да помогне за почистване на токсините, които са били отстранени от черния дроб и им позволява да се промият от системата, вместо да се абсорбират от организма. Заради тези му свойства много медицински специалисти насърчават хората да ядат цвеклото цяло, без да се изцежда на сок, така че тези влакна да могат да бъдат погълнати напълно. Това не е трудно, тъй като то може да се пече и яде самостоятелно или включено в други ястия.

Въпреки това, сокът от цвекло може да бъде много полезен, тъй като позволява на бетаина да остане непокътнат. Бетаин е вещество, което насърчава чернодробните клетки да се отърват от токсините. Освен това, бетаинът действа в защита на черния дроб и жлъчния тракт, които са важни за правилното му функциониране. Някои казват и, че това вещество намалява риска от заболявания на коронарни и церебрални артерии, тъй като намалява възпалението в организма и така позволява на много системи да работят без прекъсване.

Освен това, цвеклото се свързва и с лечение на черния дроб, намаляване на хомоцистеина, подобрение в производството на стомашна киселина, предотвратяване на образуването на свободни радикали в LDL холестерола, предотвратяването на рак на белия дроб, черния дроб, кожата, далака и дебелото черво. Въпреки, че тези ползи за здравето не са пряко свързани с детоксикация на черния дроб, те позволяват на организма като цяло да работи по-ефективно. Тъй като системите на тялото са взаимосвързани и разчитат едни на други да работят правилно, това косвено се отразява на способността на черния дроб да се освободи от токсините и да продължи да работи на оптимално ниво.

Препоръчителната порция от цвекло варира в зависимост от източника, така че най-добрият начин да го интегрирате в диетата си е да започвате деня си със сок от цвекло вместо кафе, да добавяте настъргaно цвекло към салати и други ястия, както и да включите печено цвекло като гарнитура с вечерята толкова често, колкото е възможно.

Хората, които търсят по естествен начин да подобрят здравето на черния си дроб и повишат общото си здраве и жизненост бързо ще открият лесен начин за това, а именно включването на цвекло в диетата. Тъй като цвеклото съдържа толкова много важни вещества, то ще доведе до значително подобрение на здравето на черния дроб и общото благосъстояние.

Автор: Lenette Nakauchi

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *