(NaturalNews)

Целината е свързвана отдавна с добро здраве. Стъблата на това ароматно растение, което се смята, че произлиза от Средиземноморския басейн, са били използвани из целия свят за лечение на безброй медицински проблеми, вариращи от лек запек до сериозни възпалителни заболявания. Днес, само в САЩ се произвеждат над 450 милиона килограма целина годишно, като Мичиган, Флорида и Калифорния отчитат 80 процента от цялото производство на целина.

Въпреки популярността ѝ, много хора предполагат, че целината не е особено питателна, поради своята лека, водниста природа. Макар да е вярно, че целината съдържа малко важни витамини и минерали, в сравнение с по-тежки храни, тя е богата на някои фитонутриенти, които предоставят някои наистина специални ползи за здравето.

Свойства за борба с рака

Целината съдържа два вида флавони, апигенин и лутеолин, които са доказали, че подпомагат лечението на различни видове рак. Например, едно изследване, публикувано в Туморна Биология през август 2014 установило, че апигенинът може да предизвика апоптоза в човешките клетки от стомашен карцином в дозозависим начин. Друго проучване, публикувано два месеца по-късно в Експериментална и Молекулярна Патология, открило, че „ниско-дозов апигенин има потенциала да забави или да предотврати прогресията на рак на гърдата.“

Лутеолин от друга страна, изглежда се специализира в лечение на рак на дебелото черво. Преразглеждане, публикувано в Asian Pacific Journal of Cancer Prevention през 2014 г., например, заключава, че лутеолинът би могъл да намали оксидативния стрес по време на генезис на рак на дебелото черво, и може да бъде „смятан като потенциално лекарство за лечение на колоректален рак.“

Подобрява здравето на кръвта

Една от химическите съставки на маслото от целината е 3-н-бутилфталид (BuPh), която, освен че е отговорна за уникалния вкус и аромат на целината, е показано, че подпомага лечението на високо кръвно налягане. Например, изследване, публикувано в Изследване Фитотерапия през декември 1998 показва, че BuPh има съдоразширяващо действие при хипертензивни плъхове (т.е. намалява напрежението в стените на техните кръвоносните съдове), като по този начин понижава кръвното им налягане.

Една чаша нарязана целина снабдява тялото ни с 37% от нашата ежедневна стойност на витамин К, група от мастно-разтворими съединения, които помагат на кръвта ни да се съсирва правилно. В действителност, „K“ всъщност идва от koagulation, немската дума за „съсирване.“ Недостигът на витамин К може да увеличи риска от неконтролирано кървене, лесно нараняване и – благодарение на допълнителната роля на витамин К в изграждане на костите – отслабване на костите.

Помага за отслабване

Има много причини, поради които яденето на целина може да ни помогне да отслабнем. Първо, тя е без мазнини и съдържа само около 16 калории на чаша (всъщност целината е „отрицателно калорийна“ храна, тъй като телата ни се нуждаят от повече калории, за да я смилат, отколкото съдържа растението). На второ място, тя се състои от около 95 процента вода, която помага за премахване на отпадъци от нашите клетки и намаляване на умората. На последно място, целината е богата на разтворими фибри, които помагат за балансиране нивата на кръвната захар и намаляване на LDL холестерола.

Избор и консумация на целина

Когато е възможно, избирайте биологична целина, която се разделя лесно, като се разтвори. Листата трябва да бъдат здравословно светъл до ярко зелен цвят и без жълти или кафяви петна.

Целината е най-добра, когато се консумира сурова и в цялата си форма. Сокът от целина има своите ползи, но изстискването ѝ на сок уврежда профила на фибрите на растението, което от своя страна, намалява ефективността ѝ като средство против запек и помощта ѝ в загубата на тегло.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *