Нека си признаем – целината не е много известна. В действителност, в много рецепти тя се добавя само за да придаде текстура и фин аромат на „по-грандиозните“ храни. Що се отнася до хранителната стойност, обаче, този прост зеленчук е богат на витамини, минерали и други фитонутриенти, които науката потвърждава, че може да спрат растежа на клетките, на рак на гърдата.

Целина

Първо, нека да разгледаме основите хранителни вещества. Целината, която е свързана с магданоз и копър, е пълна с тези основни витамини и минерали:

– Витамин К (33% от общото дневно препоръчително количество на порция!)

-Витамин C

-Витамин А

-Фолат

-Витамин В6

-Витамин В2

-Калий

-Калций

-Магнезий

-Манган

-Мед

-Фосфор

-Фибри

В допълнение към всичко това, целината също има някои уникални свойства, които я категоризират като супер антиоксидант и противовъзпалително. Изследванията идентифицират близо 12 антиоксидантни фенолни хранителни вещества, които могат да предпазят от оксидативно увреждане самите кръвоносни съдове, органи и клетки.

Според едно скорошно проучване на Fox News, 74% от американците страдат от някакъв дискомфорт на стомашно-чревния тракт. Целината може да бъде източник на значително облекчение за червата, тъй като пектиновите полизахариди могат да помогнат за успокояване на възпаленията на храносмилателната система. Доклад от 2010 г., публикуван в списание Pharmaceutical Biology, установи, че флавоноидите в целината могат да предпазят лигавицата на храносмилателния тракт от язви. Други проучвания са открили, че апиума, полизахаридна субстанция, намерена в целината, спомага за балансиране на стомашните секрети при животински модел.

Британското проучване от 2009 г. също установи, че приемането на целина може да се бори със стомашни инфекции, като например H. Pylori. И още други изследвания показват, че целината може да подобри сърдечно-съдовото здраве, познавателната способност и чернодробната функция.

Целина и рак

Но какво да кажем за рак? Оказва се, че целината съдържа и вещества, насочени към рака, под формата на два флавоноида – апигенин и лутеолин.

Изследване от 2016 г., проведено от Pusan National University в Пусан, Корея, публикувано в Journal of Cancer Prevention, показва, че апигенин (намерен в целината, както и в други зеленчуци) съдържа мощни антикарциногенни свойства. По-специално, този флавоноид има способността да контролира пролиферацията на раковите клетки чрез „регулиране на клетъчния отговор на оксидативен стрес и ДНК увреждане, потискане на възпалението и ангиогенезата, забавяне на клетъчната пролиферация и индуциране на автофогия и апоптоза“.

Друго проучване върху рака на гърдата HER2 в Университета в Мисури хипотезира, че целината може да бъде силно, нетоксично лечение за рак на гърдата, тъй като има способността да намалява съдовия растежен фактор (VEGF). VEGF е важен механизъм за стимулиране на нови кръвоносни съдове и тъкани при растящи деца. При възрастни, обаче, прекалено много от него не е добре. Други проучвания потвърждават, че флавоноидите в целината имат способността да доведат до „умиране“ на рака на гърдата чрез насърчаване на „автофагия“.

Това, което тези и други  изследвания доказват, е, че консумацията на целина има способността да въздейства върху раковите клетки и механизмите, които ги насърчават по няколко начина и на молекулярно ниво!

Как да се възползвате максимално от целината

Хората отглеждат и ядат целина от хиляди години. Според експерименталното изследване, проведено от Фондация „Джордж Мателиан“ (GMF), ако планирате да готвите целина, парата е най-добрият начин да го направите. След 10 минути задушаване, целината поддържа около 90% от своята антиоксидантна стойност. В допълнение, други проучвания са установили, че целината е най-полезна, когато се съхранява в хладилник, нарязана точно преди консумация и се яде в рамките на 7 дни от покупката.

Целина – този скромен, евтин, често пренебрегван зеленчук, който вероятно седи в хладилника ви в момента, е задължително условие за превантивен, здравословен начин на живот, без рак на гърдата. Просто се уверете, че е свежа и органична! След това я пригответе на пара или я изцедете на сок.

 

Автор:  Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×