(NaturalNews)

Дори и да правите йога, медитирате или извършвате други дейности за намаляване на стреса, спокойствието може да ви отбягва. Вместо да вземате рецепта за Ксанакс, опитайте естествени добавки, за да се отпуснете. Има няколко билки, които можете да приемате в хубава чаша чай, които могат да ви дадат седативния ефект, от който имате нужда по време на трудните времена. Обикновено, една чаена лъжичка сушени билки или три супени лъжици пресни билки за една чаша вода е благоприятно количество. Повечето билки трябва да се накисват в продължение на 5 до 10 минути.

Валериана

Коренът от валериана е добре известен със своите седативни свойства и често се взема за насърчаване на добър сън. Въпреки това, той може да облекчи напрежение, както физическо, така и емоционално. Твърде голямо количество може да ви направи апатични. Тя не трябва да се използва от деца под 12 годишна възраст.

Синя върбинка

Синята върбинка е друга билка, свързана с облекчаване на проблеми със съня и успокояване на нервната система. Изследвания са показали, че тя може да бъде ефективна срещу някои нервни състояния, но не трябва да се използва за дълги периоди от време.

Коча трева

Ако имате котки, опитайте се да откраднете тяхната коча билка. Котките рядко изглеждат стресирани или нервни, може би защото билката се бори със симптомите на тревожност. Също така, тя може да намали напрежението в мускулите, като същевременно осигурява лека стимулация. Ако вашите проблеми ви пречат да заспите, опитайте коча билка в чай преди лягане. Тя може също да помогне, ако липсата на сън ви носи главоболие. Дори хора с тежка тревожност могат да се възползват.

Лайка

Много хора посягат към чая от лайка, за да се отпуснат. Той помага за успокояване на стомаха и намалява лекото безпокойство. Той е едно от билковите лекарства, което може да се дава на деца, въпреки че не се препоръчва за продължителна употреба. Лайката и кочата билка могат да стимулират загубата на апетит поради стрес. В допълнение към чашата чай, хората могат да добавят лайка в топла вана за увеличаване на релаксацията.

Маточина

Маточината действа върху нервната система, за да ви накара да се чувствате по-малко нервни, неспокойни или разстроени. Обикновено приемана в чай, маточината също може да намали главоболието. Оставете я да се накисне до 15 минути и я използвайте в горещ или студен чай.

Кава-кава

Кава-кава е безспорно най-добрата билката за лечение на умерена до тежка степен на тревожност. Много изследвания са показали ефективността ѝ за безпокойство и стрес. Някои билкови лекарства облекчават симптомите на тревожност, но кавата в действителност може да намали тревожните мисли. Има някои опасения относно безопасността на кава, макар че чаша кава вероятно няма да ви навреди, така или иначе все пак се консултирайте с лекар.

Пасифлора

Хората с умерена тревожност, които търсят предимствата на кава-кава, но без възможните рискове, могат да опитат чай пасифлора. Пасифлората може да помогне при тежка тревожност, но се препоръчва за хора с леко до умерено състояние. Тази билка намалява  напрежението в мускулите и успокоява  нервите. Тя може да помогне още и при главоболие и проблеми със съня.

Хмел

Въпреки че е основна съставка в бирата, хмелът се използва още и в чай и може да успокоява нервност и стрес. Хмелът може също да се бори с безсъние, стомашно разстройство и главоболие. Ако нивото на стрес отслабва имунната ви система и се окажете с висока температура, хмелът може да помогне и за това.

Зелен чай

Освен високото си съдържание на антиоксиданти, зеленият чай може да ви помогне да се отпуснете, тъй като съдържа теанин. Изследвания показват, че тази аминокиселина насърчава алфа вълни в мозъка, които са свързани с релаксация. Зеленият чай обаче съдържа кофеин, така че ако търсите начин да се успокоите, може да искате да опитате безкофеинов вид.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sarka-Jonae Miller

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×