(NaturalNews)

Червените боровинки предлагат множество ползи за здравето, които могат да предпазят от рак, сърдечни заболявания, диабет и бактериални инфекции.

Не е изненадващо, че червените боровинки имат толкова много ползи за здравето, като се има предвид, че растението червена боровинка е близък роднина на синята боровинка, друга суперхрана, известна със своите невероятни лечебни свойства.

Подобно на другите горски плодове, червените боровинки са с много високо съдържание на антиоксиданти, което ги прави страхотен ресурс за стимулиране на имунната система, особено през студените зимни месеци, когато очевидно всеки се разболява.

Редовната консумация на червени боровинки може да инхибира развитието на ракови тумори на белия дроб, гърдата, дебелото черво, простатата и други

Приблизително 400 милиона паунда червени боровинки се консумират всяка година в САЩ, като една пета от тях биват изядени по време на Деня на благодарността. Тези червени кисели плодове имат дълга история в САЩ, тъй като са били използвани за пръв път от индианците, за да се борят със скорбут, заболяване, предизвикано от недостатъци на витамин C.

Червените боровинки са доказани като полезни в по-ранни времена, тъй като са били използвани за боядисване на бодли на бодливи прасета, употребявани за дрехи и бижута. Индианците са използвали плодовете и за други медицински цели, включително пречистватели на кръвта и разхлабителни и за лечение на треска, стомашни спазми и наранявания при раждане на дете, според доклад на National Geographic.

Днес, червените боровинки са почти толкова важни, тъй като се използват рутинно за лечение на различни заболявания, заради антибиотичните им свойства. Пълни с антиоксидантните съединения проантоцианидини, червените боровинки са страхотни за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, тъй като предотвратяват закачането на бактерии към клетъчните стени на пикочния мехур.

Същите тези съединения спират размножаването на бактерии и всъщност ги промиват от тялото чрез уринирането. Проучвания показват, че редовен прием може да попречи на повтарящи се инфекции на пикочните пътища при жени на средна възраст и бременни жени.

Червените боровинки са естествено богати на фитонутриенти, витамин С, фибри и салицилова киселина

Червените боровинки са доказани също, че инхибират растежа на тумори, поради наличието на полифенолни съединения. Фитохимикалите, открити в червените боровинки имат способността да блокират дейността на раковите клетки, пречейки им да нарастват неконтролируемо.

Учените са идентифицирали пет начина, по които червените боровинки побеждават раковите клетки, три от които инхибират причиняващи рак агенти и два, които симулират унищожаването на туморни клетки. Червените боровинки имат забележителната способност да потискат някои видове протеин ензими, които причиняват възпаление и ако се оставят да се натрупват могат да доведат до растеж на ракови клетки.

Червените боровинки са и в състояние да блокират ензим, наречен орнитин декарбоксилаза, който може да доведе до туморен растеж, по-специално причиняващ рак на гърдата. Друг начин, по който червените боровинки борят рака е чрез отключване на определени ензими, които убиват раковите клетки.

Например, антиоксидантни съединения, открити в тези червено-пигментирани плодове задействат фаза 2 детоксикация ензим, наречен хинонова редуктаза, който предлага защита срещу химична канцерогенеза. Изследвания са доказали, че червените боровинки са много ефективни при причиняване на апоптоза, индуцирана програмирана смърт на туморните клетки.

Защо сърцето ви жадува за червени боровинки

Червените боровинки са толкова богати на антиоксиданти, че те могат да намалят опасността от атеросклероза, заболяване, при което артериите се стесняват и втвърдяват поради натрупване на холестерол, мазнини и калций. Този тип натрупване може да попречи на притока на кислород в организма, което може да доведе до инсулт или инфаркт. Естествените съединения в червените боровинки са показани, че потискат окислението на липопротеините с ниска плътност (LDL) и благоприятно стимулират тромбоцитите, според изследователи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *